Топ дипломатът на Европейския съюз настоя за решение с две

...
Топ дипломатът на Европейския съюз настоя за решение с две
Коментари Харесай

Борел: Какво иска Нетаняху? Да избие всички палестинци ли?

Топ дипломатът на Европейския съюз настоя за решение с две държави и акцентира, че Израел не може да построи мир " единствено с военни средства ", оповестява " Франс прес ", съобщи Нюз.бг.

Външните министри на 27-те страни членки на блока ще проведат обособени срещи с сътрудниците си от Израел, Палестинската автономност и основни арабски страни в Брюксел.

Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел повтори осъждането на Организация на обединените нации за  " неприемливото " отхвърляне на апелите за палестинска държава от израелския министър председател Бенямин Нетаняху след войната в Газа.

" Искаме да изградим решение с две страни. Така че дано беседваме за това ", съобщи Борел.

Той предизвести Израел, че " мирът и стабилността не могат да бъдат построени единствено с военни средства ".

" Кои са другите решения, които имат поради? Да накарат всички палестинци да се изселят? Да ги избият? ", запита Борел.

По негови думи хуманитарната обстановка в линията Газа " не може да бъде по-лоша ".

Изненадващата офанзива на " Хамас " против Израел на 7 октомври и последвалата опустошителна военна реакция от страна на Израел хвърлиха Близкия изток в нов ужас и провокираха страхове от разширение на спор.

Представители на Европейски Съюз упорстват, че в този момент е моментът да се приказва за окончателното разрешаване на израелско-палестинския спор.

Борел уточни, че е показал на министрите от блока " изчерпателен метод " към опитите за намиране на дълготраен мир.

Европейски Съюз се пробва да реализира единна позиция във връзка с спора в Газа, защото твърдите поддръжници на Израел като Германия отхвърлиха настояванията за неотложно преустановяване на огъня, отправени от страни като Испания и Ирландия.

Представители на Европейски Съюз обрисуваха необятни условия за " деня след " края на актуалната война в Газа, като приканиха да не се стига до дълготрайна израелска окупация, да се постави завършек на ръководството на " Хамас " и да се даде роля на палестинската власт в ръководството на територията.

" Хамас " - въоръженото придвижване, което управлява линията Газа, предприе изненадваща офанзива против Израел на 7 октомври, довела до гибелта на към 1140 души в Израел, множеството от които цивилни.

Екстремистите взеха и към 250 заложници по време на офанзивите, като съгласно Израел около 132 от тях остават в Газа.

Израел се зарече да " унищожи " Хамас и безмилостната му въздушна и сухопътна офанзива причини гибелта на минимум 25 105 души, предимно дами и деца.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР