Тоомас Хендрик Илвес, бивш президент на Естония, съобщи в разговор

...
Тоомас Хендрик Илвес, бивш президент на Естония, съобщи в разговор
Коментари Харесай

Русия забрани на бивш естонски президент да влиза в страната

Тоомас Хендрик Илвес, някогашен президент на Естония, заяви в диалог с публицисти, че името му е в лист с " изключително русофобски настроени политически и публични дейци " (както ги разказва Москва), на които е неразрешен достъп до Русия. Той напомни, че същото му се е случвало и във времето на някогашния Съюз на съветските социалистически републики.

Външното министерство в Москва разгласи, че има подобен лист, само че не разгласи наличието му. За попадането в него на Илвес заяви преди дни порталът Rus.Postimees, базирайки се на съветския дипломат в Рига Александър Петров.

" Между съветските политически трендове и рестриктивните мерки има връзка. Бяха ми забранили да влизам и по времето на Съветския съюз. Когато тоталитарната страна се разпадна, изчезна и възбраната. Аз, както и други, получили сходна възбрана - измежду тях американският сенатор Джон Маккейн и някогашният дипломат на Съединени американски щати в Русия Майкъл Макфол - се надяваме в миналото Русия още веднъж да стане свободна и демократична страна ", сподели Илвес пред националната телевизия ERR.

Медията заяви, че за попадането в листата са удостоверили Андрес Херкел - водач на Свободната партия и народен представител, както и Хен Пилуаас, член на Консервативната национална партия. Външният министър Свен Миксер сподели, че са наранени и трима някогашни министри, само че без да загатва кои са те.

Rus.Postimees изброява още журналиста Айнар Руусаар, зам.-председателят на Консервативната национална партия Урмас Рейтелман и Еркки Баховски, основен редактор на списание Diplomaatia.

За листата бе обявено от съветското външно министерство на 6 юни. Той е отговор на възбраните, въведени в Естония след приемането на така наречен закон " Магнитски " против 49 съветски жители.

Илвес е някогашен министър на външните работи (1996-2002), евродепутат (2004-2006) и два мандата президент на Естония след избирането му на 23 септември 2006 година

Той е роден в Швеция в семейство на естонски емигранти (баба му по майчина линия е рускиня от Санкт Петербург), само че израства в Съединени американски щати, където приключва и преподава логика на психиката доникъде на 80-те години. В продължение на близо 10 години (1984-1993) работи за Радио " Свободна Европа " в Мюнхен, като от 1988 година е основен редактор на естонската секция. През 1993 година става дипломат на страната си във Вашингтон. Говори британски, немски, испански и латвийски.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР