Тонове пластмасови отпадъци, дървесина и масла са се натрупали на

...
Тонове пластмасови отпадъци, дървесина и масла са се натрупали на
Коментари Харесай

​Областната управа на Русе чисти натрупани отпадъци по брега на Дунав

Тонове пластмасови боклуци, дървесина и масла са се натрупали на дунавския бряг след Русе. Мястото се разчиства под управлението на регионалната администрация, защото теренът е държавна благосъстоятелност. От екоинспекцията са взели проби, като на този стадий не е намерено замърсяване, застрашаващо околната среда.

Русе

На повече от 200 метра по бреговата линия сред Дунавската индустриална зона „ Тегра ” след Русе и град Мартен течението на реката е натрупало голямо количество боклуци. На това място сред два неизползваеми шлепа на компания за драгиране се е образувал залив след отдръпването на високите води. Според експертите, това ненапълно е щастлива случайност, предпазила от замърсяване дюните на Мартен и плажа на Ряхово.
Галин Григоров – регионален шеф на Русе: Няма възбрана да бъдат закотвени шлеповете на това място на брега. На места, където не е неразрешено прекъсването, няма проблем да бъдат закотвени корабите. Но в тази ситуация е добре, че в сегашния миг те са тук, с цел да не се разгръщат тия боклуци по цялото поречие на Дунава.
Сред отпадъците се виждат и петна от мазут. Възможно е това да са изхвърлени трюмни води от минаващ транспортен съд или замърсяване отблизо дружество. В този регион се зауства и канализацията на част от град Мартен. Засега не е открита заплаха за околната среда.
Галин Григоров – регионален шеф на Русе: Тия мазни петна, които виждате, са изследвани от Регионалната ревизия по околната среда и водите. Оказват се биопродукти, биомасла. Но те не са отпътували надолу, виждате, че са събрани тия масла в контейнерите, които са на брега.
В почистването са се присъединили компании от Дунавската индустриална зона и кметството в Мартен. То би трябвало да завърши до дни. След това от екоинпекцията ще създадат нови проби дали има замърсяване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР