Тонове мъртва риба бяха открити в река Искър близо до

...
Тонове мъртва риба бяха открити в река Искър близо до
Коментари Харесай

Откриха тонове мъртва риба в река Искър

Тонове мъртва риба бяха открити в река Искър покрай врачанското село Лютиброд. Местните хора са се надявали, че след затварянето на локален цех обстановката с рибата ще се усъвършенства, само че се случва тъкмо противоположното.

В момента има 10 водноелектрически централи по поречието на река Искър. Жителите на село Лютиброд допускат, че една от тях е повода за измирането на рибата.

Местният гражданин Иван описа пред bTV, че около реката мирише толкоз мощно на мърша , че не може да се мине. Когато отишъл да види какво става, намерил бяла мрена и щуки, които са измрели.

Иван Коцев е алармирал всички институции , които имат отношение към сходни проблеми – ИАРА, басейновата дирекция и екодирекцията във Враца. Те отхвърлиха да дадат каквото и да е мнение и причина ”, декларира Иван, съгласно който замърсяването „ несъмнено се дължи на отварянето на шлюзовете на дребната електроцентрала „ Черепиш ” и почистването на басейна на водоема ”.

„ Най-вероятно приказваме за отравяне на рибата, което се дължи на замърсяване с частици на водата, което затруднява дишането на рибите ”, счита Иван Коцев, който е измежду уредниците на предприемчив комитет в село Лютиброд, чиято цел е решение на казуса с измиращата риба .-->

Екоинспекцията във Враца е взела проби от водата през вчерашния ден, а резултатите ще станат известни през днешния ден.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР