Тонове мъртва риба бяха изхвърлени по бреговете на соленоводна лагуна

...
Тонове мъртва риба бяха изхвърлени по бреговете на соленоводна лагуна
Коментари Харесай

Тонове мъртва риба са изхвърлени на брега на лагуна в югоизточна Испания |

Тонове мъртва риба бяха изхвърлени по крайбрежията на соленоводна лагуна в югоизточна Испания през последните дни. Масовото измиране шокира локалните поданици и еколозите, съобщи Би Би Си.

Регионалното държавно управление упреква скорошните горещини за гибелта на рибите в морето Мар Менор, южно от Мурсия.

Но учените настояват, че замърсяването на водата с боклуци от земеделието е влошило качеството на водата. Прокуратурата стартира следствие, а жителите организираха митинги, с които желаят решение на казуса.

Съобщения в испанските медии споделят, че централното държавно управление обмисля да бъде оповестено бедствено състояние в зоната.

Искането е изпратено от районното държавно управление, което е подложено на възходящ напън да избави лагуната, която от години е измъчвана от екологични проблеми.

Разположена на югоизточното средиземноморско крайбрежие на Испания, лагуната в миналото е била магнит за туристи и леговище за морския живот.

Но положението на водата се утежнява през последните години, което води до деградация на екосистемите и всеобщи измирания на риба през 2016 и 2019 година Екологичната група WWF съобщи, че главната причина за последното измиране е " замърсяването от интензивно земеделие в региона ", което води до липса на О2 във водата.

Еколозите изясняват, че водораслите могат да цъфтят във води, които са били нечисти с високи равнища на химикали от човешката активност. Такъв свръхрастеж на водорасли блокира слънчевата светлина и понижава кислорода във водата, което затруднява оцеляването на водните организми.

Разгръщащата се екологична рецесия сътвори политическо напрежение сред лявото централно държавно управление и консервативното районно държавно управление, които се упрекват взаимно в безучастие.

В понеделник президентът на държавното управление на Мурсия, Фернандо Лопес Мирас, написа писмо до испанския министър председател Педро Санчес, призовавайки го да свика среща за разискване на екокатастрофата в Мар Менор.

Мирас и неговите политически съдружници обявиха, че районното държавно управление няма пълномощия да подхваща дейности. Испанският министър на екологичния преход Тереза ​​Рибера съобщи, че ще " реши персонално този въпрос " с Мирас, когато посети региона в сряда.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР