Тонкинския инцидент Този инцидент дава повод на правителството на САЩ да

...
Тонкинския инцидент
Този инцидент дава повод на правителството на САЩ да
Коментари Харесай

3 конспиративни теории, оказали се истина

Тонкинския случай

Този случай дава мотив на държавното управление на Съединени американски щати да влезе във Виетнамската война. Малка морска борба се разиграва сред американските сили и три виетнамски торпедни катера, след което Конгресът дава на президента Линдън Джонсън властта да подреди ответен боен удар в поддръжка на избрани югоизточни азиатски страни, застрашени от комунистическите сили.

Години наред е известна тайната доктрина, че морска борба в действителност даже не е имало или най-малкото американците не са били нападани и обстоятелствата са изопачени и измислени, с цел да може Конгресът да даде зелена светлина за война.

Оказва се, че в действителност е имало един сходен случай на 2 август 1964г, когато американският унищожител Мадокс се сблъсква с три торпедни катера и им нанася съществени вреди. Американците настояват, че са били атакувани. Но събитията два дни по-късно са това, което кара доста хора да се усъмнят. На 4 август същият унищожител, съпроводен от още един, рапортува за нов конфликт със северновиетнамски сили. Стрелят по радарни цели, само че няма никакви данни някои в действителност да е видял противников кораби.

През целия ден на 4 август, до момента в който се разиграват тези събития, капитан Херик от разрушителя Мадокс се свързва голям брой пъти с Вашингтон и рапортува, че съгласно него няма съществуване на противников сили. Тази информация е обществена още през цялото време. Дори когато Джонсън взема решението за интервенция във войната, сенатор Уейн Морз държи конференция, на която разкрива, че няма доказателства за втори конфликт.

COINTELPRO

Контраразузнавателната стратегия на ФБР е противозаконна още през цялото време. Тя работи от 1956г публично, а импровизирано от съвсем 50 години по-рано. Основната й цел е да дискредитира и вреди на американски групировки, свързвани с придвижването за права и свободи на жителите, като ги показва като незаконни организации, представляващи опасност за националната сигурност.

Програмата е разкрита през 1971г, когато осем мъже, наричайки себе си Гражданска комисия за следствие на ФБР, проникват в дребен офис на бюрото. От там отмъкват 1000 документа с детайлности за интервенции на COINTELPRO и ги изпращат на огромни вестници. ФБР не съумява да разпознава никой от причинителите преди да изтече отминалостта на закононарушението.

Документите от COINTELPRO демонстрират, че са били отделяни огромни запаси против избрани групи и персони, неуместни за ФБР, в това число уредници на манифестации против Виетнамската война, деятели от придвижването за права и свободи (включително Мартин Лутър Кинг), феминистки организации, антиколониални придвижвания и разнообразни организации, част от Новата левица.

След избухналия скандал, в последна сметка ФБР се принуждава да закрие програмата COINTELPRO.

Наркотици за оръжия

От доста години Централно разузнавателно управление на САЩ поддържа нежни взаимоотношения с дребни държавни управления или елементи от тях. По време на Корейската война, Централно разузнавателно управление на САЩ наема китайски военачалници, с цел да получава разследващи отчети. През Сандинистката гражданска война, Централно разузнавателно управление на САЩ работи с хора като Мануел Нориега от Панама по същата причина. И в двата случая Централно разузнавателно управление на САЩ е работило с хора, забъркани в търговия с опиати. За разследващата организация прекарването на опиати в Съединени американски щати се оказва дребна цена в подмяна на информацията, която получава.

При всички положения има доста елементи по тези взаимоотношения, които не са излезли нескрито и може в никакъв случай да не научим, само че проверяващи кореспонденти са разкрили много. Най-известният подобен може би е Гари Уеб, който написа публикации и книга по тематиката, само че поема голям брой рецензии от свои сътрудници за неналичието на съответни доказателства.

На 10 декември 2004г Уеб е открит мъртъв в дома си с две огнестрелни рани в главата. Смъртта му е оповестена като самоубийство.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР