Томислав Рашков е поредният гост в подкаста на darik.bg В

...
Томислав Рашков е поредният гост в подкаста на darik.bg В
Коментари Харесай

Томислав Рашков от „Free Sofia Tour”: Чужденците идват в София с малко очаквания, но ние ги изненадваме хубаво

Томислав Рашков е следващият посетител в подкаста на darik.bg „ В тренда ”. Пред водещия Тодор Пантилеев той описа за живота си и изборите, които прави.

Рашков приключва образованието си в Германия и се връща в България, с цел да се включи в програмата на „ Заедно в час ” през 2013 година, като две години преподава британски език в София. Тази негова активност го прави и един от младите новаторски българи, отличени в едно от изданията на класацията на „ Дарик Радио “ -„ 40 до 40 ”.

„ Отново бях налегнат от страха, че за следващ път в живота си ще се проваля, тъй като не знам какво ще върша чисто кариерно. Тогава по доста инцидентен метод разбрах за идеята и задачата на фондацията „ Заедно в час ”, около моите общи познати и другари, които към този момент се занимаваха като учители. В моята глава се зароди концепцията да опитам, тогава се появи това мощно предпочитание да се включа непременно. Видях в себе си в тези обувки и ми се стори по едно и също време надалеч от зоната ми на комфорт, само че в същото време извънредно забавно, непознато, дори леко ужасно, само че разрастващо и потребно ”, описа той.

Едно от най-важните неща, които схваща за специалността е, че ученето е развой, а не последна точка. „ То е съвместен развой. Ако някой в миналото се замисля да става преподавател, най-лошата услуга, която може да си направи е да отиде с мисълта, че той знае и другите не знаят. По-скоро би било в по-голяма услуга този човек да си намерения: „ Аз не знам, само че знам някои неща, които мога да предам. Други не знам, само че ще науча в този развой. Ще греша, ще имам доста моменти ниско долу, само че и доста моменти високо горе. И би трябвало да знам по какъв начин да ги уравновесявам тези двете неща ”, уточни той.

„ При учителите има доста моменти на смазване, чисто енергийно. Това е една специалност, която ти взима доста, само че и ти дава доста. То не е единствено от системата. Не мисля, че би трябвало да я сочим с пръст. Те са редица неща - ежедневни провокации, по какъв начин работиш с родителите и се стремиш да ги привличаш като твои сътрудници, по какъв начин работиш с останалите ти сътрудници учители, с цел да изградите една цялостна визия, с цел да може, когато децата минават в един час в различен, да не минават от една галактика в друга ”, изясни Томислав Рашков.

„ Не би трябвало да гледаме на системата като нещо, което ни задушава и единствено поради нея не можем да се оправим, да прокопасаме или да сме дълголетни в тази специалност. По-скоро би трябвало да помислим по какъв начин да създадем с тази система оптималното и по какъв начин да създадем от часовете си, тъй че децата да виждат смисъл от тях и да им е интерсно ”, увери той.

Пътят на Томислав го води до последващо предизвикателство. Той става част от екипа на „ Free Sofia Tour ” и „ Сдружение 365 ”.

„ Ако би трябвало да съм изцяло почтен с теб, не мисля, че чужденците идват в София с огромни упования. На мен това персонално доста ми харесва, тъй като аз постоянно съм милил, че когато нямаш доста упования, доста по-лесно можеш да се изненадаш позитивно. Стига да имаш верните предпоставки за това. Мисля, че нашият план „ Free Sofia Tours ” е причина за такава хубава изненада ”, разясни той.

Рашков изясни и какво прави най-силно усещане на туристите в София. „ По време на самия тур, когато дойдат и се оставят да им разкажем повече за това какво се е случило годините обратно, това, което им прави усещане е разнообразието на стилове и пластове, които са извънредно забележими. Когато се разхождаме в центъра на София към метростанция „ Сердика ”, човек единствено за няколко крачки може да се придвижи обратно във времето. От 19 век, потъвайки в Средновековието с църквата „ Св. Петка ”, от там с римските разкопки в 4 век, по-късно скачайки на горе към джамията към 16 век, виждаш след това и комунистическите и новите здания. Това е доста забавна цялост, неща, които не са основани да живеят дружно в границите на един пъзел, само че въпреки всичко са наместени и намират своята чудновата позиция там ”, сподели Рашков.

„ Чужденците доста харесват столицата ни. Любопитно им е и се впечатляват от това какъв брой е чиста. Нещо, което постоянно ме изненадва, тъй като съм гледал на София като един по-скоро замърсен град. Изключително доста им харесва времето и храната и естествено стандарта, който им дава опция да си провиснал джоба ", добави той.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР