Томислав Дончев, сн. БГНЕС Българското правителство има няколко писма за

...
Томислав Дончев, сн. БГНЕС Българското правителство има няколко писма за
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Ще тестваме пазара за интерес към АЕЦ Белене


Томислав Дончев, сн. БГНЕС

Българското държавно управление има няколко писма за инвеститорски интерес към построяването на АЕЦ " Белене " и са водени диалози с фирмите, които са с извънредно съществени мащаби и потвърден опит в нуклеарната енергетика. Инвеститорският интерес към спрения нуклеарен план обаче може да се удостовери единствено посредством осъществяване на процедура за избор на най-хубавия претендент, каквато би трябвало да се организира до края на 2018 година Това сподели вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев пред Mediapool.

По думите му приватизацията на плана е една от опциите, които се чака министърът на енергетиката Теменужка Петкова да показа пред Народното събрание до края на юни, когато изтича срокът, в който тя би трябвало да внесе самобитен график с дейностите за обновяване на АЕЦ " Белене ".

" Министерството на енергетиката би трябвало да уточни стопански допустимите сюжети, с цел да се случи АЕЦ " Белене ", тъй като те са доста. Да се сътвори ли специфична планова компания, в която да се обособят активите и да се търси инвеститорски интерес? Трябва ли да резервира ли страната дребен надзорен дял, или страната приказва за цялостна приватизация на оборудването ", разяснява Дончев.

Той означи, " че всички вложители, с които досега сме водили диалози, избират страната да има присъединяване и то не за друго, а като вид гаранция, че страната няма отрицателно отношение ". Дончев обаче посочи, че държавното присъединяване няма отношение единствено към собствеността, а какви контракти ще има с вложителя в тази централа.

" Един контракт за обезпечено изкупуване на тока, какъвто познаваме и имаме настоящ и несъмнено не е добра процедура, в това число от гледната точка на държавната помощ, би трябвало да бъде избягван ", счита вицепремиерът.

" Изходната ни позиция е, че подобен план е вероятен като пазарен и без бъдещи задължения на страната, като тук не става въпрос за акционер, а да няма контракт за обезпечено изкупуване " на тока от АЕЦ " Белене ", сподели още Томислав Дончев.

Той също като премиера Бойко Борисов счита, че планът може да се осъществя като балкански: " Проучвайки документи, четейки разбори, смятам, че планът би имал бъдеще, в случай че се ориентира към по-широк пазар, освен българския. На балканския пазар благоприятни условия има – и в прилежаща Турция, и на Западните Балкани. За да се осъществят те, обаче има доста работа. Впрочем всички показали интерес вложители още преди половин година са почнали да изследват районния пазар ".

Вицепремиерът отхвърли съмнения в енергийния отрасъл, че държавното управление може да пожертва въглищните централи, които сега не дават отговор на влизащи в действие от 2021 година по-високи екоизисквания, с цел да оправдае градежа на АЕЦ " Белене ".

" Не бих споделил в действителност, че всички старания са ориентирани към топене на плана ", разяснява той в отговор на въпрос върви ли се в тази посока.

" От едната страна, имаме възторг да строим и мнение, че като построиш една нуклеарна електроцентрала, единствено по себе си това значи, че си приключил нещо положително. Което не е правилно, тъй като едно нуклеарно оборудване може да е стопански преференциално, а може и да не е. От другата страна, имаме изказвания за остарели съветски чайници, загробване на държавния бюджет. И в двете групи, имайки полярни отзиви, никой не чува какво излиза като пояснение за бъдещи планове от страна на българското държавно управление. Много пъти съм казвал, че за мен опцията за реализация на плана е на база на свършеното дотук, издадени лицензии и т. н., в случай че е допустимо, да се осъществя план, който в огромната си степен да дава отговор на пазарните правила – т.е. да продава ток освен на България, само че и в района ", уточни вицепремиерът.

Той напомни, че през юли 2016 година, малко откакто съветската " Атомстройекспорт " осъди НЕК да заплати близо 1.2 милиарда лева.за поръчаното и направено съоръжение, е водил диалози в Иран за оползотворяване на тези уреди за нуклеарни градежи в тази страна.

" Принципен интерес бе проявен. Големият проблем е, че пазарът за препродажба на реактори е доста стеснен и загубата на средства е доста огромна. Ако някой купува вторично сходно съоръжение, цената е доста ниска ", сподели Дончев.

По думите му, " в случай че АЕЦ " Белене " не се случи като пазарен план, другите благоприятни условия са свързани с цялостна или частична препродажба на оборудването ".

" Другият вид е препродажба на единия реактор и потребление на другия в АЕЦ " Козлодуй ", само че преди този момент би трябвало Министерството на енергетиката да си свърши работата ", уточни още вицепремиерът и още веднъж разгласи, че " страната няма желание да налива милиарди в този план и той може да се случи единствено на пазарен принцип ".

Според него от значимо значение е приемането на нова енергийна тактика от Народното събрание, тъй като документът би трябвало да разпише кардинално значими решения. " Например ще развиваме ли нуклеарната енергетика, стъпките за либерализацията на пазара е редно да бъдат написани в дълготрайна тактика, колкото и да е мъчно да се откри консенсус по подобен документ ", разяснява Томислав Дончев в изявление пред Mediapool.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР