Томико Диксън е най-младата изпълнителка влязла в Залата на славата

...
Томико Диксън е най-младата изпълнителка влязла в Залата на славата
Коментари Харесай

„Внучката на блуса” иска да разбива бариерите – и в музиката, и между расите

Томико Диксън е най-младата изпълнителка влезнала в Залата на славата на блуса в Чикаго. За нея споделят, че е внучката на блуса. Внучка освен тъй като е млада и пее блус, само че тъй като е наследила най-хубавото от тази музика от нейния дядо – легендата на блуса Уили Диксън.

Какво кара хората да слушат, тази типично американска музика, на всички места по света? “Аз мисля, че хората почитат и ценят блуса, е че на първо място ние живеем в блус, изключително във времена като тези. Блусът ти дава мъдрост и схващане, които ги няма в другите музикални жанрове. Това е коренът, от който покълва цялата музика”.

Въпреки, че живее във времена, в които чернокожото население продължава да бъде жертва на полицейско принуждение, Томико Диксън твърди, че не е изгубила вяра за страната и народа си. За нея фантазията на доктор Мартин Лутър Кинг за мир и съгласие сред хората от другите раси не е изчезнала.

--> " Ето аз заставам пред Вас, като доказателство за този факт. Наскоро бях в Мемфис и имах опция да участвам на среща, която се състоя в храма „ Клейборн”. Беше необикновено преживяване. Там имаше хора от всички раси. Те се бяха събрали с една единствена цел – мир и благополучие за всички. Така че, в случай че приемем този модел и го използван в света, ще бъде прекрасно”, споделя тя.

Томико Диксън пази доста топли мемоари за своя дядо легендата на блуса Уили Диксън. Като доста благ, свестен и даващ всичко от себе си човек. И макар, че доста рок групи, измежду които „ Лед Цепелин”, са се възползвали от неговите песни и творчество, тя не изпитва оскърбление от този факт.

Напротив, радва се, тъй като Уили Диксън, тъкмо поради това е творил музиката си: " Чрез музиката си, той искаше да унищожи бариерите. Всъщност дядо ми беше най-вече признателен на рокендрол музикантите, поради това, че взеха блуса и го подвигнаха на друго по-високо равнище, във времена, в които той бе почнал да замира. "

Томико Диксън желае да резервира блуса, музиката на нейните предци, жив. Блусът, споделя също тя, това са същинските обстоятелства от живота, изразени във формата на ария.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР