Томас Кониецко бе посрещнат от кмета Пенчо Милков на язовира

...
Томас Кониецко бе посрещнат от кмета Пенчо Милков на язовира
Коментари Харесай

Президентът на Международната федерация по кану-каяк посети Русе

Томас Кониецко бе посрещнат от кмета Пенчо Милков на язовира в Лесопарк „ Липник “

Президентът на Международната кану-каяк федерация /ICF/ Томас Кониецко бе отпред на спортната делегация, която посети Русе по отношение на семейството на града на Световната купа по кану-каяк маратон това лято.

Той бе посрещнат от кмета Пенчо Милков на язовира в Лесопарк „ Липник “, където бяха показани подготвителните действия, които Общината и Българската федерация по кану-каяк правят преди старта на тридневното съревнование.

„ Поставянето на високи цели развива качества и мощ в нас. Благодаря Ви, че ни давате опция да възстановим изискванията, в които се приготвят, и да възвърнем славата на нашите гребци “, обърна се Пенчо Милков към представителите на федерацията.

Той изрази готовността на Община Русе да посрещне задгранични състезатели от 5 континента, както и стотици посетители, пристигнали да гледат конкуренцията от целия свят.

Подобряването на инфраструктурата към язовира е основната цел на локалната администрация при кандидатстването за семейството на спортното събитие на годината за града ни. Според кмета организирането на Световната купа по кану-каяк ще бъде генерална подготовка за семейството на Световното състезание по драконови лодки през 2025 година, което се случва за първи път в страната.

Томас Кониецко съобщи, че макар, че България има обичаи в класирането и провежданетона гребни надпревари в спринтовите дисциплини, е уверен, че Русе ще бъде отличен хазаин на маратона.

„ Най-добрата реклама за Русе ще бъдат стотиците състезатели и треньорите им, които ще дойдат тук. “, съобщи Кониецко. По думите му събитието ще остави едно самобитно завещание за идващото потомство и може да въодушеви доста деца да създадат първите си стъпки в спорта и гребането.

На конференцията участваха още заместник-кметовете Енчо Енчев, Магдалина Илиева и Димитър Недев, президентът и изпълнителният шеф на Българската федерация кану-каяк Николай Бухалов и Евелина Петрова, отговорникът за дисциплината „ кану-каяк маратон “ в ICF Рууд Хейселаар, както и членове на Управителния съвет на Международната федерация.

Чуждестранните посетители ще останат и през съботния ден в Русе, като ще бъдат конкретизирани спомагателни детайлности към провеждането на интернационалното спортно съревнование.

Припомняме, че Община Русе разгласи публичната поръчка за отделяне на спортните коридори за осъществяване на вътрешни и интернационалните надпревари /овеховане/. Предстои и отделяне на велоалея по южния му бряг, която се употребява от треньорите при подготовка и надпревари, както и поправяне на пътя сред Червена вода и Николово. Ще продължи и премахването на тръстиката във водоема. След като предходната година бе ремонтирана остарялата общинска техника и гребци се включиха непринудено в почистването, общината нае за задачата и висококачествена машина, която да улесни процеса.

По решение на спортния министър Весела Лечева на общината бяха отпуснати 270 хиляди лева за ремонт на халетата. Местната администрация ще получи и спомагателни средства от Европейската комисия, защото завоюва план, отдаден на спорта, по стратегия Еразъм+.

Българската федерация по кану-каяк е кандидатствала по стратегия за застраховане на семейства и също чака средства от спортното министерство за образуване на купата.

Освен гребане, кану-каяк маратонът включва изнасяне на кануто или каяка и тичане по портаж (минимум 80 м) след всяка обиколка. В Световната купа по кану-каяк маратон ще се включат юноши, девойки, мъже и дами. Най-късата дисциплинираност е 3,6 км, а най-дългата - 36 км.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР