Томас Карлайл е казал, че Историята на света не е

...
Томас Карлайл е казал, че Историята на света не е
Коментари Харесай

Изкуството на бизнеса: Рут Хендлър – майката на Барби

Томас Карлайл е споделил, че „ Историята на света не е нищо друго с изключение на биография на великите персони “. В средата на XIX в. шотландският мъдрец е провокирал съвременниците си със своята доктрина, че заобикалящият ни свят е плод на концепциите, решенията, творбите и характерите на хората, които са имали въздействие в обществото. Това не са единствено политиците и владетелите, само че също по този начин хората на перото, религиозните водачи и бизнесмените.

Някои персони са оказали световно въздействие върху стопанската система и бизнес връзките, до момента в който други са оставили дълготраен отпечатък върху националната си история. В поредност от текстове ще ви срещнем с предприемчивите хора, които с помощта на своите хрумвания и дейности са изиграли водеща роля в стопанската система и историята на своята страна.

Тя е висока близо 30 сантиметра с тънка талия, обилни форми и мъждив взор. Рожденият й ден е на 9 март 1959 година, когато за първи път е показана по време на Нюйоркският панаир за играчки. Тогава тя излиза в два модела – руса и брюнетка, облечена в бански на зеброва шарка, а косата й е хваната в небрежна опашка. Костюмът е дело на дизайнерката Шарлот Джонсън, а първите кукли се създават в Япония. Още през първата година към 350 000 дребни момиченца получават тази играчка като подарък, а от 1959 г.  до през днешния ден са продадени общо над 1 милиарда екземпляра допълнително от 150 страни по света. А всичко стартира с една детска игра и една майка въодушевена от своето малко момиченце.

Един ден, до момента в който пие своето кафе и следи играта на щерка си и нейните приятелки, Рут Хендлър получава ненадейно ентусиазъм. Тя гледала по какъв начин децата употребяват хартиени кукли, с прикрепени към тях хартиени облекла и основават утопичен свят, копие на действителността. Техните кукли са колежанки, мажоретки, даже дами с кариери. По това време щерка й не е към този момент малко момиченце, а навлиза в тийнейджърските години. Майката се захласва по играта на децата и се замисля, че точно за тази възраст не съществуват играчки за тях.

 Mattel Co Founder Ruth Handler Who Created Barbie The World's Most Popular Doll Died A

Всичко това би останало единствено краткотраен полет на мисълта, в случай че тя, по една дребна случайност, не била по това време президент на една от най-големите компании за произвеждане на играчки. Развълнувана от концепцията си, тя бърза да я показа с сътрудниците си, само че тяхната реакция е отрицателна. Те не имат вяра, че родителите биха разрешили на децата си да играят с кукли, които имат женствени форми. Рут обаче не се отхвърля. Същата година, фамилията й е на отмора в Европа и до момента в който пътува в Швейцария тя попада на един немски модел кукла – Билд Лили Дол, въодушевена от известните по това време комикси за възрастни „ Лили “. Хендлър купува пример и когато се завръща в Съединени американски щати, тя към този момент е подготвена с една по-ясна идея и базов модел. Куклата е кръстена „ Барби “, на името на щерка й, а самата играчка се оказва повече от печеливша концепция, тя става същинска легенда.

Създателката на тази легенда, даже не допуска какъв брой известна ще стане до момента в който израства в Денвър, Колорадо. Тя се ражда на 4 ноември 1916 година в дома на семейство Московиц. Родителите й – Ида и Джекъб, са полски евреи, които емигрират в Новия свят.  Баща й бил ковач и работел за железопътните компании. На американска земя родителите трансформират фамилното си име и щерка им е записана точно с него – Рут Мариана Моско. Тя е изтърсака в фамилията и седмото подред дете. Майка й я ражда, когато е на 40 години. Тъй като бебето е с нежно здраве, от 6 месечна възраст за дребната Рут стартира да поставя грижи най-голямата й сестра – Сара, която действително я отглежда, дружно със брачна половинка си Луис Грийнвалд. Като дребна Рут е мъжкарана, постоянно тича с момчетата и в никакъв случай не се заиграва с кукли.

Когато е едвам на 16 години, по време на локална танцова веселба, проведена от еврейска социална организация „ Бней Брит “, тя среща за първи път бъдещия си брачен партньор – Елиът Хендлър, който е родом от Чикаго. Това е обич от пръв взор за нея. По-късно тя споделя, че първата й мисъл, когато среща Елиът е, че той е „ превъзходен “. Хендлър е художник, а фамилията му не е изключително заможно. Според околните на Рут той няма огромен капацитет и те не поддържат връзката им. Рут обаче има свое мнение по въпроса и не се оставя да я спрат. Тя съумява да си откри работа в Лос Анджелис като секретарка в Парамаунт Пикчърс, а Елиът се записва да учи промишлен дизайн в един от локалните колежи. През 1938 година двамата подписват брак. Плод на техния съюз са две деца – момиче, на име Барбара (р. 1941) и момче, което кръщават Кенет (р. 1944).

 Barbie Honored with Hands And Footprints In Cement

Барбара Хендлър – дъщерята на Рут – слага следата на куклата в цимент в Холивуд.

Тъй като фамилията няма доста благоприятни условия, Елиът самичък създава огромна част от мебелите в новия им апартамент. Материалите, които употребява главно са пластмаса и плексиглас, който до тогава се употребява основно във военната промишленост. Според Рут той има гений и тя го поучава да стартира да създава мебели. Така семейство Хендлър започва първия си бизнес, в половината гараж, който им се поставя в жилището чартърен. Там Елиът стартира да създава маси за кафе, лампи, огледала, кутии за цигари и други мебели и аксесоари. Както постоянно се случва, съседите остават недоволни от шума и заетото пространство и семейство Хендлър е помолено да напусне своето жилище.

Обнадежден от новата си работа, Елиът напуща колежа и се посвещава единствено на бизнеса. Двамата с Рут наемат различен апартамент, към който върви и пристройка с мокро помещение, която употребяват за работилница. Тя продължава да работи за Парамаунт, само че в обедната отмора продава по телефона фамилното произвеждане. За този интервал от живота си тя споделя, че „ Не знаехме по какъв начин да въртим бизнес, само че имахме фантазии и гений. “ Постепенно бизнесът се разраства, притегля и други сътрудници и в последна сметка се трансформира в дружество на стойност близо 2 млн. $.

Около раждането на второто им дете, настава нов стадий от развиването на фамилния бизнес. През 1945 година Елиът, дружно със своя бизнес сътрудник – Харолд „ Мат “ Матсън основават компанията Мател, чието име е акроним от имената на двамата. Компанията, която през днешния ден е в топ 4 на най-големите производители на играчки в света, стартира да действа като дружество за произвеждане на рамки за фотоси. С остатъчните материали те стартират да вършат пластмасови мебели за кукли. Скоро след основаването обаче здравето на Матсън се утежнява и той продава каузи си от компанията на Рут.

Така семейство Хендлър поемат цялостния надзор над компанията. Поради огромния триумф на производството на мебели за кукли, което единствено през първата година им носи облаги от близо 100 000 $, фамилията скоро се преориентира към разрастващия се пазар за произвеждане на играчки. За по-голямото търсене на занимания за най-малките спомага и бейби взрива в Съединени американски щати през 50-те години. През 1947 година излиза тяхната първа играчка-хит – укелеле, наречено „ Уке-а-дудъл “.

Петдесетте години са изключително сполучливи за Мател – те ги изстрелват на върха в производството на играчки. Те са първите, които влагат в новопоявилото се шоу – „ Клубът на Мики Маус “, което става извънредно известно и което излъчва техните реклами. Също по този начин през 1959 година на сцената се появява Барби – играчката, която трансформира освен образа на компанията, само че и пазара като цяло. Самата Рут разяснява, че „ Цялата ми философия зад Барби е, че посредством една кукла, дребните момиченца могат да бъдат каквито си пожелаят. Барби постоянно е олицетворявала обстоятелството, че една жена има право на избор. “ Реално патентът върху куклата е платен през 1964 година, когато Мател получават правата над немската Билд Лили Дол.

 Barbie Honored with Hands And Footprints In Cement

Благодарение на обширната реклама в „ Клубът на Мики Маус “ – Барби бързо добива голяма известност. Това е една от първите играчки, за които е основана специфична маркетингова акция. Не инцидентно последователно към нея се построява цяла история, прибавят се герои, строят се нови и нови играчки. Често ентусиазъм за всичко това е персоналния живот на семейство Хендлър. Така да вземем за пример, куклата Кен е кръстена на сина им – Кенет, а известната къща на Барби – Малибу, е въодушевена от фамилната вила в същия курорт. Първата специалност на Барби е тийнейджър-модел, а през годините куклата се превъплъщава допълнително от 70 специалности, в това число – астронавт. За света на тази кукла и нейните другари са основани над милиард облекла, като за някои специфични сбирки са поканени дизайнери като Боб Маки и Джани Версаче.

Въпреки триумфът на Барби, Елиът и Рут не престават да измислят нови и нови модели играчки. През 1960 година те пускат на пазара първата говореща кукла – „ Chatty Cathy “ (Бъбривата Кати). През това десетилетие тя е втората по известност играчка на американския пазар, след Барби. В края на 60-те Мател стартират да създават и играчки от серията „ Hot Wheels “, които са дребни реплики на истински коли. Компанията също по този начин стартира да създава играчки-оръжия за момчета въодушевени от уестърн филмите. Цифрите също приказват за големия триумф на компанията през този интервал. През 1963 година облагите на компанията са на стойност 26 млн. $, а единствено две години по-късно те се учетворяват и продажбите им носят дивиденти в размер на 100 млн. $.

При тези крупни суми, които получават, Хендлър имат потребност да влагат и оттова стартират първите им неточности. Мател става интернационално дружество, купувайки компании като Стандарт Пластикс, Хонг Конг Индъстриал, Роузбъд Долс, както и известния американски цирк – Рингинг Брос и Барнум, и Бейли, като единствено той им коства 40 млн. $. По-късно, в своята автобиография, Рут споделя, че откъсването от сферата на бизнеса с играчки и опитът на компания Мател да надскочи себе си е една от огромните им търговски неточности. Вътрешният им колектив също не е задоволително огромен, с цел да поеме новите промени. Началото на 70-те години са изключително сложни за компанията.

Пожар в цеха в Мексико унищожава една трета от коледната продукция. Голяма стачка в Далечния Изток блокира вноса на първични материали за изработката на играчки. Две години поред, Мател разгласява подправени финансови отчети за своето положение и през 1973 година избухва скандал, последван от следствие на Комисията по сигурност и продан на Съединени американски щати. През 1978 година Рут е оповестена за отговорна във финансови измами, а нейната 40-годишна присъда е сменена с санкция в размер на 57 000 $ и 2500 часа публично потребен труд. Три години по-рано тя сама подава оставката си като президент на компания Мател.

1970 година е тежка за семейство Хендлър и в персонален проект. Малко преди да стартират проблемите, на Рут е сложена диагноза рак на гърдата, който има голям брой разсейки. За да може да се излекува тя се подлага на двойна мастектомия. Вследствие тя изпада в тежка меланхолия и за прочут интервал губи самочувствието си. Здравословният проблем съответствува, както с нейното отдръпване от управлението на Мател, само че също по този начин с един нов стадий от нейния живот и развиване като бизнес дама. През 1976 година Рут основава компания „ Nearly Me “ (Почти Аз), която съществува и до през днешния ден.

 Barbie Honored with Hands And Footprints In Cement

Фирмата е профилирана в производството на протези, силиконови артикули и сутиени за дами. Тя печели борбата с рака два пъти и с помощта на своите запаси стартира да опитва с изработката на протези, които да заменят нейния автентичен бюст. Така тя основава „ Nearly Me “. През 80-те години Рут споделя: „ Когато сътворих Барби имах вяра, че е добре за самочувствието на момиченцата да играят с кукли, които имат бюст. Сега намирам за още по-важно да върна самочувствието на дамите, които са изгубили своите. “

През годините Рут Хендлър получава голям брой награди. Сред тях е Наградата за постижения, присъждана от Американското онкологично общество, както и включването й в Залата на славата, отдадена на производството на играчки. За страдание следващата й борба с рака е несполучлива и Рут умира по време на интервенция на 27 април 2002 година Макар тя да трансформира в действителност доста свои хрумвания, това, с което остава в историята е Барби. Твърди се, че на всяка секунда в света се продават по 3 кукли Барби. Дали това е действителност или маркетингова реклама, остава обстоятелството, че това е една от най-популярните играчки в историята.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР