Томас Едисон се смята за един от най-гениалните умове и

...
Томас Едисон се смята за един от най-гениалните умове и
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Томас Едисон

Томас Едисон се счита за един от най-гениалните мозъци и най-продуктивните изобретатели в историята. Притежава рекорден брой патенти на свое име – 1093. Основал е цели 14 компании, измежду които и “General Electric ”.

Истински работохолик, постоянно работил по повече от 20 часа дневно. Не признавал помощта на своите служащи и сътрудници и обичал да приписва всички огромни триумфи и творби на себе си.

Обожавал птиците и имал сбирка с над 5000 типа пернати. Сред най-разпознаваемите хора в света за своето време, точно той предлага думата “ало ” да се употребява при започване на всеки телефонен диалог. А ние ви предлагаме да научите още любопитни обстоятелства за този надарен откривател.

1. Корените

A post shared by Thomas Alva Edison (@_thomas_edison_)

Около 1730 година фамилията на мелничарите Едсон се мести от Холандия в Америка. Даден им е имот в дребното селце Колдуел, Ню Джърси. Прадядото – Джон Едсон – съумява да се развие и да стане богат земевладелец, само че взе участие в Американската война за самостоятелност на страната на Англия.

Заловен е от американските революционери и наказан. Само с помощта на роднините си, съумява да избегне съществено наказване. Изгонен е от Съединените щати и се открива със фамилията си в Канада. Там трансформира и семейството си на “Едисон ”.

2. Родителите

A post shared by Thomas Edison (@thomasedison1847)

Бащата – Самюел Огдън Едисон младши, с прякор “Желязната лопата ”, следва стъпките на предците си и се занимава със земевладелство. През 1828 година се дами за Нанси Матюс Елиът – щерка на духовник, с положително образование и обучение, работеща като учителка във Виенското учебно заведение.

През 1837 година в Канада, под въздействие на икономическа рецесия, избухва въстание, в което взе участие и Самюел. Правителствените войски обаче потушават протеста и той е заставен да избяга в Съединени американски щати, с цел да избегне наказване. През 1839 година Нанси и децата също съумяват да стигнат до Америка.

3. Раждането

A post shared by Thomas Edison (@thomasedison1847)

Томас Алва Едисон се ражда на 11 февруари 1847 година в Милано, Охайо. Нанси е на 37 години, когато дава живот на седмото и последно дете в фамилията. Един от братята му умира още преди появяването му. Живи остават двамата му по-големи братя – Самюел и Вилхелм и трите му по-големи сестри – Елиза Смит, Марион Уолъс и Хариет Ан.

4. Бележката

Няколко месеца след началото на първата си образователна година, Томас се прибира у дома с записка от учебното заведение. Нанси отворила плика, а очите ѝ се изпълнили със сълзи. Прочита бележката на глас: “Синът Ви е талант! Нашето учебно заведение е твъде малко и няма задоволително положителни учители за него. Моля Ви, учете го Вие! ”. Започва да го образова у дома.

Малко след гибелта на майка си, той намира в родния си дом същата записка, само че прочита нещо напълно друго от думите, чути тогава: “Синът Ви е умствено изостанал. Не можем да му позволим да посещава нашето учебно заведение. Изключен е! ”. Това толкоз го впечатлило, че той написа в своя дневник: “Томас А. Едисон бил умствено изостанало дете, чиято майка го трансформирала в гения на века! ”.

5. Слухът

Развива проблеми със слуха на 12-годишна възраст. Причината за неговата глухота най-вероятно е припадък на скарлатина в ранното детство и повтарящи се нелекувани инфекции на междинното ухо. Но той измисля комплицирани истории за това, че не чува добре.

Разказва, че се дължи на удари по ушите от влаков кондуктор, когато при пътешестване химическата му преносима лаборатория се подпалва и той е изхвърлен от влака. След това трансформира историята, потвърждавайки, че кондукторът му е помагал да се качи в движещ се трен, като го е издърпал за ушите.

6. Търговията

A post shared by Thomas Edison (@thomasedison1847)

Като дете работи като продавач на разнообразни артикули във влаковете сред Порт Хюрън и Детройт и открива, че този поминък му се отдава. Тогава в главата му изниква мисълта да сътвори свое лично списание и по този начин се появява седмичното издание “Grand Trunk Herald ”. По същото време съумява да избави тригодишния Джими Макензи от това да го сгази трен. Бащата на Джими се оказва шеф на гарата в Маунт Клемънс. От признателност научава Едисон да работи с телеграф и той се отдава на тази специалност.

7. Уволнението

A post shared by Thomas Edison (@thomasedison1847)

Премества се в Луисвил и стартира работа в телеграфната организация “Associated Press ”, където обаче не съумява да остане задоволително дълго. Често поема нощни смени, тъй като по този начин има доста свободно време за четене и изпробване.

В една от следващите си нощни смени работи с оловно-киселинен батерия и разлива сярна киселина на пода. Тя протича през дървения под до бюрото на началника му на долния етаж и уволнението не закъснява.

8. Жените

A post shared by Thomas Edison (@thomasedison1847)

На 25 декември 1871 година се дами за шестнадесетгодишната Мери Стилуел, служителка в една от неговите работилници. Запознава се с нея два месеца по-рано, откакто е запленен от метода, по който тя свири на пиано. Двамата имат три деца – Мериън Естел Едисон, Томас Алва Едисон Младши и Уилям Лесли Едисон, който също е създател на някои изобретения. На 9 август 1884 година Мери умира, евентуално от израстък на основния мозък.

На 24 февруари 1886 година Томас се дами наново за двадесетгодишната Мина Милър – щерка на изобретателя и човеколюбец Луис Милър. Предлага ѝ брак чрез морзов код. От нея той също има три деца – Медлин Едисон, Чарлс Едисон, който поема управлението на компанията след гибелта на татко си, а по-късно е определен и за губернатор на Ню Джърси и Тиодор Едисон – откривател с над 80 патента. След втората си женитба, Едисон се мести в Западен Ориндж.

9. Първата целувка

Освен с множеството си приноси към науката, изобретателят се оказва виновен и за проявлението на първата целувка в киното. През 1896 година Уилям Хейс режисира 23-секундния сантиментален глух филм “The Kiss ” с присъединяване на актрисата Мей Ървин и артиста Джон Райс. Филмът е сниман в студиото му “Black Maria ” в Ню Джърси, което е считано за първото кино студио в Съединени американски щати.

По това време целувките на публични места са нещо безусловно неразрешено. Късометражната лента провокира същински скандал в обществото. Католическата черква приканва филмът да бъде цензуриран, а вестниците в цялата страна го афишират за циничен.

10. Смъртта

A post shared by Thomas Edison (@thomasedison1847)

Умира от затруднения на диабета на 18 октомври 1931 година в дома си “Гленмонт ” в Уест Ориндж, Ню Джърси. Погребан е в двора на имението. Твърди се, че последният му мирис е затворен в епруветка в музея на Хенри Форд. Направени са също гипсови отливки на лицето и ръцете му. В деня на гибелта му, в Съединените щати електричеството е спряно за малко, в символ на респект към изобретателя.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР