Толкова кризисен бюджет не ни се е налагало да правим,

...
Толкова кризисен бюджет не ни се е налагало да правим,
Коментари Харесай

Кметът на Кюстендил: Толкова кризисен бюджет не ни се е налагало да правим

" Толкова спешен бюджет не ни се е налагало да вършим , след две години изключителна обстановка поради ковид и в този момент, поради войната " , сподели на брифинг кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Той уточни, че все пак, с помощта на нарастването на прехвърлянията главно в образованието и обществените действия, бюджетът на Община Кюстендил за тази година ще бъде близо 66 млн. лева За през днешния ден е планувано и общественото му разискване. 

" Около 25 милиона лв. от общия бюджет са планувани за обучение, уточни Паунов и добави, че следва разширение на сферата на обществените действия, които стават 29 на брой. Предстои да проработят две нови услуги, в които ще бъдат назначени 30 чиновници ", заяви Паунов.

Кметът на Кюстендил съобщи, че и през тази година се резервират акцентите за развиване в сферите на туризма, балнеологията и вложенията в културната среда. " Ще се опитаме да създадем и първата крачка във връзка с заложения високотехнологичен център за новаторски решения.

Предвидили сме средства за проектирането на сходно звено. Надяваме се на поддръжка от страната ", сподели Паунов. Той уточни, че въпросът ще бъде коментиран на среща със Сдружението на общините и вицепремиера по районно развиване Гроздан Караджов.

" Предстои да разясняваме изискванията по учредяването на фонд за поддръжка на общински вложения за 1 милиарда лева Кюстендил и Благоевград са онеправдани по програмата за развиване на селските региони. Притеснени сме, че страната залага вложения в обитаеми места сред 2 и 10 хиляди поданици, а селата при нас са под 2000 души.

Проблемът е, че или се поддържат предпочитано огромните общини, или тези с под 2 хиляди души, а ние не попадаме и двете категории. Надявам се да бъдем чути и обезщетени, тъй като ние сме високопланински и граничен район ", сподели Паунов.

Той съобщи, че градът би трябвало да има високотехнологичен център и в него да бъдат привлечени научните среди. Паунов добави, че Общината в Кюстендил е подготвена да предложи за кандидатстване по фонда за поддръжка на общински вложения реализацията на зоопарка в Кюстендил и художествената изложба, както и " ВиК " - инфраструктурата. 

" Кюстендил е логистичния център. Ние сме на средата сред София и Скопие и на средата сред Адриатика и Черно море. Тук би трябвало да бъде логистичен стопански център, както и център на науката ", сподели Паунов, припомняйки изявлението си по време на състоялата се в преслуба на Българска телеграфна агенция при започване на месеца конференция " Гласът на Европа: Гласът на младите ".

Кметът на Кюстендил посочи още, че за града е значимо продължение на санирането на постройките, за което чакат над 70 сдружения, както и подобряването на уличното осветяване с енергийно дейно. 

От началото на април ще се търси оптимизация на организацията на отпадъците, сподели още кметът на Кюстендил. Обмисля се разкриването на пункт за предаване на хартия в избран ден от седмицата, с цел да не се изхвърлят такива боклуци на други места.

Търсят се разновидности и за основаване на зони за компостиране. " Проблемът с отпадъците, който си сътворяваме, е извънредно сериозен. Вероятно ще има и санкционен режим, взаимно с Министерство на вътрешните работи, тъй като има гастрольори, злоупотребяващи с този проблем ", сподели още кюстендилския кмет.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР