Тол таксите ще бъдат увеличени двойно от 1 юли, но

...
Тол таксите ще бъдат увеличени двойно от 1 юли, но
Коментари Харесай

Българските транспортни фирми получават отстъпка от тол таксите

Тол таксите ще бъдат увеличени двойно от 1 юли, само че единствено за интернационалните превозвачи. Българският транспортен отрасъл ще употребява отстъпки за преминато разстояние, т.е. ще се употребява правилото " разрушаваш повече пътищата, плащаш по-малко ". Това излиза наяве от изявление на зам.-регионалния министър Николай Шушков за БНР. На този декор отрасловото ведомство разчита народните представители да гласоподават рекорден бюджет за поддръжка и строителство на пътища в страната.

Ще има диференцирани понижения на ставките – при пробег над 4000 км, над 6000 км или над 10 хиляди км. месечно. Тъй като проекторешението към момента не е оповестено публично за публично разискване, не е ясно по какъв метод браншът ще потвърждава изминатото разстояние и в какъв размер ще е отстъпката от настоящите тол цени.

Сега работим върху вид, който да бъде подложен на публично разискване, след което ще се вземе решение от Министерския съвет “, съобщи Шушков.

Идеята за това не е нова и макар че най-вероятно тази мярка би се разглеждала от Европейската комисия като дискриминационна, то районното ведомство не се отхвърля от нея. Като претекст показва инфлацията в страната.

Припомняме, че повишението на тол таксите бе контрактувано от някогашния районен министър Гроздан Караджов, който организира редица срещи с сектора през предходната година и бе на мнение, че тежкият трафик би трябвало да заплаща повече от лекия, защото разрушава пътищата повече. Властта и секторът реализираха сделка да вкарат нарастванията в две стъпки – първите 50% влязоха в действие от 1 юли 2022 година, а второто нарастване бе заложено за 1 януари 2023 година Освен това превозвачите започнаха да заплащат и за прекосяване през второкласната пътна мрежа в страната, за която допреди това ставката бе 0 ст./км.

С идването на служебното държавно управление и с претекста, че инфлацията в страната е висока, кабинетът отсрочи второто повишаване с половин година – до 1 юли 2023 година Това се случи на фона на изявления на районния министър, че би трябвало да се намерят 20 милиарда лева за строителството на всички пътни обекти в страната.

По думите на зам.-министъра 72% от приходите от тол такси през 2022 година са били от българските водачи на тежкотоварни коли. Постъпленията от винетни и тол такси към 20 април 2023 година са 210 млн. лева, което е близо 34% повече по отношение на същия интервал на предходната година. През месец март за първи път приходите от тежкотоварния трафик са били повече от платени винетки за леки коли, като се чака наклонността да бъде непокътната. За момента обаче не е ясно по какъв начин плануваните отстъпки за българските превозвачи ще повлияят на приходите на тол системата и дали съотношението ще се резервира.
Пари за ремонт и строителство на пътища
На този декор средствата от тол системата не са задоволителни, с цел да покриват разноските за ремонт и поддръжка на пътища в страната, каквато бе в началото заложената концепция.

По думите на зам.-министъра близо 8 хиляди км. от републиканската пътна мрежа са в спешно или предаварийно положение. Освен това са нужни средства и за дотъкмяване на стартирани обекти, само че и за пускане на нови. Именно поради това в проектобюджета за тази година са заложени над 3.9 милиарда лева

В непрекъснат разговор сме с Министерство на финансите, изказахме съображенията си. В разискването на бюджета в Народното събрание могат да се дадат и нови оферти, само че се надяваме предлагането на Министерство на финансите в частта за пътно строителство да бъде подкрепено от народните представители “, разяснява Шушков.

 

 
Стари отговорности към пътните компании
Министерството не е спряло да разплаща остарели отговорности към пътните компании. Така от декември са платени над 1.2 милиарда лева, заяви Шушков. Не е ясно на какъв принцип са изплащани средствата. През февруари кабинетът гласува над 776 млн. лева за поддръжката и строителството на нови пътища в България. От тях 438 млн. лева бяха обезпечени за разплащания към пътните компании по остарели възлагания за интервала 2020 – 2021 г. 

Темата с парите на строителите бе изключително гореща през миналите 2 години. Първоначално служебният министър Виолета Комитова разкри, че съществени поправки са правени по контракти за настоящо поддържане и че възлаганията са надхвърлени в пъти.

По време на постоянния кабинет " Петков " пък финансовият тогава министър Асен Василев и някогашният министър председател Кирил Петков влязоха в спор с някогашния районен министър Гроздан Караджов. Василев отхвърляше да разплаща действия, защото по думите му това са противозаконни поправки. Караджов бе на мнение, че дейностите са свършени и за тях би трябвало да се заплати. С решение на 47-ото Народно събрание пътните компании получиха 650 млн. лева, като след инспекция на действително издигнатото, трябваше да получат още 550 млн. лева Браншът обаче съобщи, че има да получава още 1.2 милиарда лева за замразени планове, които трябваше да бъдат довършени. 

От думите на Шушков се схваща, че Министерство на регионалното развитие ще продължи да разплаща действия. За да стане това обаче 49-ото Народно събрание да гласоподава толерантност на обектите, строени без строителни бумаги, които по груби оценки на Министерство на регионалното развитие възлизат на над 1 милиарда лева

Припомняме, че предходният парламент отхвърли концепцията, защото за градежите няма издадени актове за нелегално строителство.

Нашето предпочитание е построени отвън нормите обекти, само че по разпоредбите за строителство, да бъдат оповестени за търпими. Ако спазим в този момент настоящия закон, към този момент построени пътища би трябвало да ги разрушим и още веднъж да ги изградим. Мисля, че обществото не може да си го разреши. Разчитам на разсъдък от народните представители този въпрос да бъде прегледан детайлно “, сподели районният заместник-министър. И посочи, че приемането на статут на толерантност се отнася единствено за инфраструктурни обекти.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР