ТОЛ-таксите са сериозен проблем. БПГА ще спазва закона, но те

...
ТОЛ-таксите са сериозен проблем. БПГА ще спазва закона, но те
Коментари Харесай

ТОЛ-таксите ще вдигнат цените на горивата с 3-4 стотинки на литър


ТОЛ-таксите са сериозен проблем. БПГА ще съблюдава закона, само че те ще се отразят в покачване на цените на горивата. Става въпрос за покачване от към 3 до 4 стотинкина литър. Това разяснява пред публицисти ръководителят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев в границите на конференцията, която се организира през днешния ден в София.

ТОЛ-таксите ще се отразят в повишение на цената на горивата с към 30 % или с 3-4 стотинки на литър. Това ще стане действителност от средата на август, когато влиза в действие ТОЛ-системата. Може би още от края на август това ще бъде реалност, защото това е такса, която сходно Данък добавена стойност и акцизите ще плащаме месечно, изясни Терзиев.

ТОЛ-таксите са сериозен проблем, безапелационен бе той, като посочи, че плановете са към момента предварителни и персонално той се е срещнал с тях на профилирания уебсайт. Председателят на БПГА обърна внимание, че ТОЛ-таксите обгръщат и курсовете на камионите, даже когато са празни.

Това значи един сериозен товарен камион, който е Евро 5 или 6, който транспортира 30 хиляди литра гориво, същия този камион по памет, ще би трябвало да заплати сред 65 и 94 ст. на километър, добави той, като напомни, че курсовете се отнасят освен з апълните, само че и за празни камиони.

Терзиев даде ясно да се разбере, че настояването касовите бележки да са подробни няма да има никакъв резултат върху бранша. Ние БПГА излязохме със мнение и работим интензивно за анулация на това мъчно използвано условие за покупните цени. Тук има един проблем и той е обвързван с пазарната среда и вярната работа на пазара, конкуренцията на пазара. Това би довело до доста съществени проблеми изключително на пазара на едро, защото всеки един търговец ще знае на каква цена неговите съперници са продали на техния клиент. Считам че това не е вярно. В същото време няма да има никакъв резултат върху покупната цена. Имаме механически проблем по какъв начин тя да бъде изчислена, само че няма да докара до никакво изсветляване на пазара, нито до намаляване на цените, сподели той.

В момента тече пререгистрация и на електронните системи с фискална памет в бензиностанциите, посредством които клиентите получават касовите бонове, а Национална агенция за приходите – данните за продажби. Приели сме това като виновни субекти и работим върху това и общо –взето се движим с Национална агенция за приходите и Министерство на финансите в един динамичен порядък. Това са съществени разноски, само че ние не ги разясняваме. Що се отнася до публикуването на покупните цени те не са огромни разноски, само че ще доведат до неприятни практики на пазара, безапелационен бе Терзиев.

Председателят на БПГА бе безапелационен също по този начин, че Наредбата към закона за горивата би трябвало да бъде призната час по-скоро, в случай че желаеме да има работещ закон.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР