Тол системата ще тръгне най-късно на 1 март. Това реши

...
Тол системата ще тръгне най-късно на 1 март. Това реши
Коментари Харесай

Превозвачите искат 3 ст. на км, правителството - 25

Тол системата ще тръгне най-късно на 1 март. Това реши Народното събрание през вчерашния ден със 106 гласа " за ", 43 " срещу " и 20 " въздържал се ". Измененията в Закона за пътищата бяха импортирани от депутати на ГЕРБ, а до това се стигна поради сериозния публичен напън от страна на транспортния бизнес, с който няма реализирано единодушие за цените. Освен това няма цялостна изясненост и кои пътища ще попаднат в обсега на новата система за таксуване. Ако изменението бъде утвърдено и на второ четене, от 1 март следващата година камионите над 3.5 тона ще заплащат тол такса, а до тогава ще продължат да употребяват винетки.

Огромен дисбаланс има сред настояванията на сектора и готовността за отстъпка от страна на страната. Превозвачите упорстват цените да са сред 0.03 лева до 0.10 лева на км, до момента в който отрасловото министерство предлага доста по високи ставки - сред 0.25 лева и 0.35 лева По думите на зам.-министъра на районното развиване Николай Нанков разговорът сред законодателя и браншовите организации ще продължи до намирането на допирна точка и цена, която удовлетворява всички страни.

В момента над 70% от приходите в АПИ идват от таксите върху леките коли. Справедливо е обаче, който разрушава и употребява повече пътната мрежа, той да заплаща повече, аргументира се Ненков.

С признатите на първо четене промени в Закона за пътищата се трансформира концепцията за функционалностите, които доставчиците на декларирани данни ще реализират в границите на Електронната система за тол такси. Предвижда се тези снабдители да дават данните за географското позициониране на своите клиенти на снабдители на услуга за електронно събиране на такси за изминато разстояние. Такива са национални снабдители и ЕУЕСТ снабдители, които да ги обработват и допълват до приемането на декларирани тол данни, употребявайки техническите си системи, които разрешават това.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР