Тол системата ще е държавна. Търпението на управляващите се изчерпа

...
Тол системата ще е държавна. Търпението на управляващите се изчерпа
Коментари Харесай

Тол системата - държавна, какво значи това

Тол системата ще е държавна. Търпението на ръководещите се изчерпа от безкрайните обжалвания на компаниите - участници в състезанието за основаването й. Затова ще бъде основана държавна компания, която ще поеме поддържането на системата за пътните такси, съобщи NOVA. Това разгласи министър председателят в събота.

Заради непрекъснатото обжалване на публичната поръчка е изчислено, че страната ни губи по към 1,5 милиона лв. дневно. Затова държавното управление има подготвеност да сътвори държавна компания, която да вкара тол системата. Тя би трябвало да проработи до края на 2018 година и

по нея ще се таксуват единствено тежкотоварни коли над 3,5 тона.

За леките коли ще се вкарат електронни винетки, чиито цени няма да се трансформират.

Електронна винетка за леки коли и тол такса за камионите

Винетките за коли може да поевтинеят

Не повече от 10 ст. на километър с тол такса

Все още не е ясно какви ще са таксите за тол системата. Министерският съвет би трябвало да ги дефинира, когато системата се внедрява. А по отношение на самото заплащане има няколко разновидността.

„ Веднъж да може на база изминато разстояние да заплаща превозвача на граничен пункт или на избрания пункт за възнаграждение и на второ място ще може да предплаща маршрут”, разяснява министърът на районното развиване Николай Нанков.

В тол системата ще бъдат включени не повече от 55% от републиканската пътна мрежа.

„ За мен автомагистрали, първокласна и второкласна пътна мрежа би трябвало да попаднат на 100%, а трети клас би трябвало да бъдат изключени. За тези, които нямат тол система, няма да има и електронни винетки”, добави министър Николай Нанков.

Според превозвачите в Германия тол системата

е тествана в продължение на две години преди да бъде въведена, а у нас се бързало единствено, тъй като страната търпи загуби.

Забраните за тировете ще отпаднат след въвеждането на тол системата, само че това ще излезе по-солено на превозвачите. Според изчисленията инвестицията на страната от 200 милиона лв. за въвеждането на тол системата ще се възвърне за към три години. Регионалният министър сподели още, че страната ще заведе дело против компаниите, поради които се бави публичната поръчка.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР