Тол системата ще бъде за превозните средства над 3.5 тона.

...
Тол системата ще бъде за превозните средства над 3.5 тона.
Коментари Харесай

Тол системата ще донесе повече средства на пътния сектор

Тол системата ще бъде за транспортните средства над 3.5 тона. За леките коли ще има електронна винетка като цените няма да се трансформират, съобщи инж. Веселин Давидов, член на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “, в Сутрешния блок на Нова телевизия.

Той акцентира, че сега над 2/3 от приходите на АПИ са от винетки за леки коли, и доста по-малка част са средствата, които се събират от тежкотоварните транспортни средства, които най-вече унищожават и амортизират пътната мрежа.

Това е неправдив и погрешен модел и с въвеждането на тол системата той ще се промени, а пътния бранш ще разполага с повече средства, които ще може да вложат както в поддържането на пътната мрежа, по този начин и в построяването на нови пътища, изясни инж. Давидов.

Той акцентира, че механически построяването на тол системата ще обхване към 16 000 км републикански пътища, а обсегът за таксуването на пътищата следва да бъде избран след сериозен разбор и публично разискване. Фокусът ще е главно върху директните трасета, върху пътищата със свързващо транснационално и трансрегионално значение, съобщи още той.

Инж. Давидов изясни, че с електронната винетка водачите няма да залепват стикер върху предното стъкло на автомобила си, както е сега, а при заплащането на таксата ще се вкарва регистрационният номер на автомобила. Въз основа на това по електронен път, разпознавайки номера на транспортното средство, системата автоматизирано ще ревизира дали колата има електронна винетка за прекосяване по пътната мрежа.
тагове тол система средства пътен сектор
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР