Тол системата е сред най-спорните теми в сектора на пътища

...
Тол системата е сред най-спорните теми в сектора на пътища
Коментари Харесай

БСП: Време е за търсене на отговорност за тол системата


Тол системата е измежду най-спорните тематики в бранша на пътища и на районната политика, съобщи Манол Генов в декларация от името на ПГ на " за България " от парламентарната естрада. Дойде време тази тематика да е забавна и за Сметната палата, и за Агенцията за държавна финансова ревизия, и за Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, уточни той. Трябва да сме оптимисти и да имаме вяра, че е близо денят, когато тол системата в България ще стане предмет на работа и за българското правосъдие, разяснява Генов. Време е за търсене на отговорност, съобщи той. 

Той напомни, че по самодейност на ПГ на " за България " 44-ият парламент сезира Сметната палата с искане да ревизира публичните поръчки за създаване на така наречен тол система. Докладът на Сметната палата към този момент е реалност и е на вниманието на Народното събрание, уточни Генов и означи, че от момента на възлагане на тази система до през днешния ден са се извървели четири държавни управления и четири Народното събрание. По думите му, 19 месеца по-късно искане, пристигна време за истини.

Манол Генов уточни, че за хиляди българи новината на Сметната палата, че Агенция " Пътна инфраструктура " е изхарчила нелегално 118 млн. лв. за поддръжка на тол системата не е добра, само че това се е знаело от дълго време. Сред описаните нарушавания е, че пътната организация е предпочела, надали инцидентно, процедурата договаряне без авансово съобщение, вместо категорично законово регламентираната в този случай открита процедура, сподели той.

" Сметната палата е открила, че тол системата е проектирана и основана като програмен продукт с отворен код и на АПИ са предадени изходния програмен код и техническата документи. Именно затова е неуместно да се одобри, че компанията " Капш трафик солюшънс " е без конкуренция като реализатор на действия за мониторинг и поддръжка на тол системата ", уточни Манол Генов. Затова и одитът приема, че изборът на процедурата за възлагане на социална поръчка за тол системата е незаконосъобразен, следствието са нелегално изхарчени държавни милиони, добави той. По думите му въпросните 118 млн. са били за действия по самодеен мониторин, експлоатанционна поддръжкса и надграждане на тол системата.

Заради всичко това една цяла поредност министри на районното развиване и шефове на пътната организация от ръководството до 2021 година следва скоро да бъдат поименно на вниманието на следствието, счита депутатът от левицата. Той разяснява, че от дълго време е станало ясно, че тол системата не е нито най-евтината, нито е българска, нито е част от националната сигурност, само че " става известно, че е сполучливо замислена и още по-успешно осъществена като печатница за пари ".

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР