Току-що вашите зелени питомници са започнали разкошно да се разлистват

...
Току-що вашите зелени питомници са започнали разкошно да се разлистват
Коментари Харесай

Естествена защита за любимите растения

Току-що вашите зелени питомници са почнали луксозно да се разлистват под галещите лъчи на слънцето и скоро забелязвате, че са нападнати от нашественици – съвсем незабележими гадинки, които изсмукват животелните им сокове. Растенията стартират да залиняват и очевидно се нуждаят от вашата помощ. Най-лесното е да се отправите към някоя агроаптека и да купите гибелен инсектицид. Но препаратите за растителна отбрана са токсични освен за вредоносните инсекти, само че и за самите нас, изключително в случай че пръскаме с тях освен декоративни растения, само че и подправки.

Първо и най-важното е да установите с кого си имате работа. Едни от най-разпространените нашественици са листните въшки – 2-3 мм. зелени на цвят инсекти, които се настаняват отвътре на листата или в плътни колони по основата на стеблото. Нападнатите елементи на растението стартират да се обезцветяват, листата се накъдрят, а цветовете не се отварят. Но най-опасни са листните въшки за младите стръкове, които могат изцяло да унищожат. Ето и най-ефективните естествени средства за битка с тях.

Чесън, лук и лавандула – етеричните масла, които се съдържат в тези растения за натурален инсектицид, поради който листните въшки ще изоставят обичаните ви растения вечно. Ако разполагате с открита градина, най-удачният вид е да насадите лавандула до нападнатите питомници.

Другият вид е да приготвите извлек от чесън. Нарежете наситно десетина скилидки чесън и ги залейте с литър хладка вода. Оставете течността да престои едно денонощие, прецедите я и прибавете 1 с. л. настърган или течен сапун, които играе ролята на прилепващо вещество. С този разтвор опръсквайте болните растения в продължения на една седмица, въпреки че още на вторият ден ще забележите, че нашествениците са си отишли.

Ако миризмата на чесън не ви понася, използвайте етерично масло от лавандула (продава се в аптеките и дрогериите) разредено с вода. Оптимална съразмерност е да употребявате 50 капки масло на 100 мл. течност, като не забравяте постоянно преди приложимост да разклащате разтвора.

А в случай че страдате от дефицит на време, най-подходящи естествени инсектициди за вас са лютият пипер и тютюна. Извлеците от тях се подготвят по същия метод, както чесновия. Единствено е належащо са замените скилидките с 10 ч. л. пипер или 20 гр. изсъхнал тютюн. Предимството им е, че тези разтвори е належащо да се пръскат по рядко – един път на 5 дни.

Алтернативен вид за битка против нашествениците е да изправите против тях жива войска от божи кравички и калинки. Тези инсекти са освен симпатични и безвредни за обичаните ви растения, само че и в менюто и м влизат листните въшки. Особено хищна е седемточковата калинка, която изяжда към 50 екземпляра дневно. За да заселите градината с тези потребни инсекти, би трябвало освен да донесете вкъщи няколко от тях, само че и да им осигурите охолни условия на живот. Например комфортен дом за божите кравички е прогнилия пън, който можете да аранжирате като украса в саксията с цветя. В противоположен случай няма да ги задържите дълго на работа и те ще отлетят.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР