Току-що разговарях с премиера Бойко Борисов. Бях упълномощена да го

...
Току-що разговарях с премиера Бойко Борисов. Бях упълномощена да го
Коментари Харесай

Нинова разговаряла с Борисов за актуализация на бюджета на НЗОК

Току-що разговарях с премиера Бойко Борисов. Бях упълномощена да го направя от онкоболни, протестиращите, уредниците на митинга в Народното събрание, които се обърнаха към нас.

От през вчерашния ден имаме диалози с тях. Упълномощена съм да ви срещна с тяхното отворено писмо, защото те са с усещане, че никой не ги чува. Ще ви прочета единствено част от него, тъй като е дълго, само че то беше и предмет на диалога ни с премиера. 

„ Да бъде заобиколена една възбрана със основаване на комисии към Министерство на здравеопазването, които комисии и фондове, всички знаем по какъв начин действат, за нас е безусловно недопустимо “, споделят пациентите. „ Да се пробват да замаскират текст на закон с комисии и да се замазват очите на хората, за нас е безусловно недопустимо. Да се основават комисии, на които ще бъде плащано с нашите пари, с цел да се заобикаля един мракобесен мораториум, за нас е безусловно недопустимо. Да се водят договаряния, с която и да било пациентска организация, с цел да се твърди от ръководителя на ПГ на ГЕРБ, че имат единодушие на пациентските организации, без да се цитират имената на такива, за нас е безусловно недопустимо. Да се твърди от ръководителя на ПГ на ГЕРБ в народен ефир, че Румъния имала мораториум, е лъжа, което е безусловно недопустимо. Нито в една европейска страна няма подобен законов текст “.

Разговарях с господин Борисов, като му споделих: единственият законен метод да излезем от тази обстановка е да създадем незабавно и в този момент актуализация на бюджета на НЗОК. Да, ще бъде казус. Току-що е оповестен – през днешния ден. Веднага да се прави актуализация ще е казус, само че това е единственият метод тези хора да не останат от първи януари необгрижени, съобщи още Нинова.

Тази комисия, която ще се образува, не се знае по кое време ще стане, по какви правила ще работи. Пациентите са пресметнали, че в случай че тази комисия заседава веднъж седмично, ще би трябвало да гледа 170 пациента на съвещание. Това няма да реши казуса, а ще го задълбочи. Казах, че настояваме за актуализация на бюджета на НЗОК. Сега, до края на годината. Декларирам от името на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ”, че сме подготвени на изключителни, нощни съвещания, в ускорени, съкратени периоди, само че да създадем актуализация на бюджета на НЗОК. Става въпрос за един текст. Да отпадне параграф 6 от бюджета, изясни Нинова.

Тя добави, че ще внесат предлагането си до края на деня през днешния ден.

Нинова сподели още:

Тъй като Държавният бюджет е обвързване, само и единствено, на Министерски съвет по закон, за Здравната каса не е по този начин. През 2010 година Евгений Желев, като народен представител, е внесъл такова предложение и то е гледано. През 2012 година Ваньо Шарков е внесъл такова предложение. И то е гледано. Т.е. ние имаме към този момент такива прецеденти. Затова се обърнах към господин Борисов, дано да не работят напук. Това, което направиха, е огромна неточност, явно по мнението на болните хора, Комисията няма да реши, а ще задълбочи казуса. Призовах ги за разум- да обсъдят предлагането на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” за актуализация на бюджета и да го създадем в незабавен порядък до края на годината. Включително и с работа сред празниците, спиране на ваканцията на депутатите и така нататък Г-н Борисов даде обещание да намерения. След това ми се обади господин Цветанов, сподели, че ще събират през днешния ден парламентарната им група. Ще обсъдят нашето предложение. Ще решат и ще ме осведомят. И на следващия ден сутринта, на Председателски съвет в Народно събрание, ще решим какво да прави Народното събрание по този проблем. Останах с усещането, че са склонни да прегледат нашето предложение, да потърсим най-бързия и най- верния вид, да не оставим тези заболели хора от 1 януари без медикаменти.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР