Току-що разбрах, че трима българи са арестувани в Англия по

...
Току-що разбрах, че трима българи са арестувани в Англия по
Коментари Харесай

”Възраждане” настоява МВнР да привика английския посланик заради задържаните българи във Великобритания

" Току-що разбрах, че трима българи са задържани в Англия по обвинявания за шпионаж в интерес на Русия. Веднага мога да се обзаложа, че най-вече до ден-два американските българоезични медии ще се опитат да ги изкарат членове на " Възраждане ". Това написа в профила си във Facebook водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов.

" Но да оставим напъните за подправени вести на подправените медии. Други неща са съществени и доста притеснителни ", добавя Костадинов, като изрежда кои са те:
Никой не е известен за ареста на българите - нито техните близки (иначе биха споделили най-малко на нашите власти), нито нашето посолство, нито даже британските медии.Арестите са осъществени февруари, а се оповестяват в този момент. Повече от половин година трима българи гният в британски затвор. Защо?Как по този начин са задържани за шпионаж, а обвиняванията им са за притежавани " документи с погрешно наличие "?Нали Англия ни е съдружник в НАТО? Защо най-малко българските служби не са известени?
" Всички тези въпроси навеждат на следните два извода. Или Англия се отнася към нас, българите, като към нечовеци и показва цялостно пренебрежение към нашите жители и нашата страна, или ставаме очевидци на следващия епизод от нескончаемата психическа и осведомителна война на Съединени американски щати против Русия. Война, в която англичаните имат поддържаща роля, само че която изобщо не е за подценяване - спомнете си единствено случая " Скрипал " и прословутото му отравяне. Ако е по този начин, тримата наши сънародника ще имат същата орис, каквато имаше Сергей Антонов при скалъпената от Централно разузнавателно управление на САЩ така наречен " българска диря " в атентата против папата.

" Възраждане " упорства британският дипломат да бъде привикан в Министерство на външните работи и да дава пояснения! България би трябвало ясно да покаже, че няма да позволява гаври с нейни жители - в никакъв случай и по никакъв мотив! ", приключва Костадинов.

Журналистът Мария Спирова пък написа в профила си в обществената мрежа, че персонално е проверила, чеКатрин Иванова и Бисер Джамбазов, двама от тримата българи, арестувани във Англия за шпионаж в интерес на Русия, са били ръководители на изборни комисии в Лондон на изборите на 4 април 2021.Иванова е била ръководител в секция в постройката на посолството в Лондон, а Джамбазов е бил ръководител на секция в Ийлинг.

По думите й е реднопартията, която ги е номинирала за тези длъжности, да си признае и да изясни пред обществеността - българската и английската - " по какъв начин се е стигнало до този чудноват миг и въз основата на какви препоръки/проверки са номинирани тези хора ".

Припомняме, че във вторник стана ясно, че трима българи, обвинени в шпионаж за Русия, са задържани в Обединеното кралство и са упрекнати в границите на огромно следствие на националната сигурност. Обвиняемите са арестувани през февруари и от този момент са в ареста. Твърди се, че те са работили за съветските служби за сигурност.

Българите са упрекнати в владеене на документи за идентичност с " неточни планове ", като се твърди, че са ги имали, знаейки, че са подправени. Документите включват паспорти, персонални карти и други документи за Обединеното кралство, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чешката република.

Тримата обвинени са задържани по силата на Закона за служебната загадка от детективи за битка с тероризма от столичната полиция, която дава отговор за шпионажа на национално равнище.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР