Току-що разбрах, че главният прокурор и двама от членовете на

...
Току-що разбрах, че главният прокурор и двама от членовете на
Коментари Харесай

Крум Зарков: Искаме да чуем гласът на следователите за избора на директор на НСлС


Току-що разбрах, че основният прокурор и двама от членовете на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет към този момент са упражнили правото си на номинация в процедурата за избор на нов шеф на националната следствена работа, стартирана предходната седмица от Висшия правосъден съвет. Такова право има и министърът на правораздаването. Нашият проход ще е различен – ценейки професионализмът на следователите, желаеме да чуем техният глас, преди да решил дали да упражним пълномощието си на номинация. Изборът не би трябвало да се оставя единствено в ръцете на политици. Това съобщи служебният правосъден министър Крум Зарков  Крум Зарков Крум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „ Алфонс дьо на брифинг пред медиите.

„ Нашият апел е в идващите две седмици, когато могат да се вършат тези номинации, следователите също да заявят своето мнение по въпроса “, сподели още той.

„ В идващите два дни ще се организира у нас задача на Венецианската комисия. Експерти ще обсъдят с Министерство на правораздаването, с управлението на прокуратурата, с членовете на Висш съдебен съвет и политически партии планове на два закона – единият за наказателно гонене на основния прокурор, както и опцията за обжалване на отводите от облик на досъдебно произвеждане. Освен това, комисията ще разиска с нас и с други Законът за правосъдната власт. Тя ще бъде тук единствено след няколко минути, след което министерството провежда срещи с хората, с които те са декларирали, че желаят да приказват, с цел да затвърдят своето извънредно мнение “, сподели още той.

На въпрос по какъв начин си си показва гласът изпод, той съобщи: „ Аз не бих се поколебал да внеса кандидатурата на следователите. Те могат да свикат общо заседание, както съдиите направиха преди време, излъчвайки претендент за ръководител на Върховния касационен съд. Законът за правосъдната власт дава опция на съдиите това, само че не я лишава от следователите. Министерството може да направи по този начин, че да внесе кандидатурата, в случай че е належащо. “

„ Няма да се поколебаем да упражним нашето пълномощие, само че не е самоцел, няма да го създадем ей по този начин. Ролята на Министерството на правораздаването – тази роля ние я представяме на професионалната общественост и ще работим в синхрон “, сподели още той.

„ Антиконституционният закон ще бъде качен за публично разискване и ще се разиска в сряда в съвета за продължение на правосъдната промяна “, осведоми Зарков.

В Пловдив на следващия ден ще се състои събиране, на което Зарков ще участва дружно с шефове на затвори. Тези в пандизите, които имат право да гласоподават, ще могат да го създадат, разясни той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР