Току-що ми се обади моя позната от Солун и ми

...
Току-що ми се обади моя позната от Солун и ми
Коментари Харесай

Гръцките заведения фалират едно след едно


" Току-що ми се обади моя позната от Солун и ми сподели, че от два дни седи у дома и плаче. Фалит. Много са на същия хал. " 40% от заведенията в Гърция към този момент нямат никакви спестявания, а 20% могат да се оправят единствено още месец.

Таверната „ Псаристон “ се намира в северната част на Атина. Клиентите я харесват поради рибните специалитети. Макар че цените не са от най-ниските. „ От 30 години подготвям морски блага, тъй като считам, че те са същината на гръцката кухня “, изяснява притежателят Василис Акрифос. Заради пандемията ресторантът му е затворен от началото на ноември, само че клиентите могат да си взимат храна за у дома. Въпреки това Василис не наподобява изключително благополучен.

Как пандемията удари гръцките ресторантьори

„ С храна за у дома не се оцелява. Оцеляват единствено тези заведения за хранене, които са доставяли по домовете още преди пандемията. Сега те имат по-добри шансове. На мен ми е мъчно, тъй като единствено малко на брой са подготвени да си поръчват изискана храна за у дома “, оплаква се ресторантьорът.

Празно заведение в Рафина край Атина
Редакцията предлага
Василис споделя, че към този момент съумява да се държи над водата, тъй като има спестявания. Но не всички са като него. „ Преди час ми се обади моя позната от Солун и ми сподели, че от два дни седи у дома и плаче. Фалит. Много други са на същия хал. “

Мнозина бизнесмени съумяха някакси да оцелеят по време на първия локдаун предходната година. Но единствено някакси. После настъпи. А малко след края на сезона, при започване на ноември, всички заведения отново трябваше да затворят. Гръцкото държавно управление задейства помощни стратегии, само че парите не стигат за покриване на настоящите разноски, настояват от синдиката GSEVEE, който разгласява особено допитване по въпроса. Според резултатите от това допитване, 40% от заведенията към този момент нямат никакви спестявания, а 20% могат да се оправят единствено още месец.

Единствената вяра освен на ресторантьорите, само че и на цялата гъцка стопанска система се свежда до едно: пандемията да бъде бързо овладяна. „ Ако пандемията в Европа не бъде овладяна в точния момент още напролет, по никакъв метод не можем да чакаме възобновяване на стопанската система през лятото, когато е главният туристически сезон “, изяснява икономистът Никос Ветас. Сред пострадалите ще бъдат редица сектори, чиито доходи зависят от туризма: гастрономията, транспортните компании, даже строителният бранш. „ А това ще засегне цялата гръцка стопанска система “, споделя Ветас.

" За нас това се случи в доста несъответствуващ миг "

През 2019 година Гърция притегли над 34 милиона туристи. Туризмът основава към 1/5 от гръцкия Брутният вътрешен продукт и след огромната финансова рецесия се беше трансформирал в основен мотор на стопанския напредък. Пандемията обаче задуши тази наклонност.

Как ли ще наподобяват това лято гръцките плажове?

„ Още през 2018 година Гърция вървеше нагоре, а през 2019 стопанската система потегли даже още по-добре. После обаче ни удари рецесията с ковид. Докато гръцката стопанска система растеше, в множеството други европейски страни не беше по този начин. Ето за какво за нас новата рецесия пристигна в доста несъответствуващ миг “, обобщава Ветас.

По всички проличава, че ще мине още много време, до момента в който заговорим за икономическо възкръсване. И това важи освен за Гърция.

*****

Вижте и това видео:
Санторини: оттук насетне островът ще е друг
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР