Токът за битовите потребители ще поскъпне средно с 3,3 на

...
Токът за битовите потребители ще поскъпне средно с 3,3 на
Коментари Харесай

Токът поскъпва с 3,3 на сто от 1 юли

Токът за битовите консуматори ще нарастне приблизително с 3,3 на 100, оповестиха от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Най-голямо ще е нарастването за клиентите на „ ЕНЕРГО-ПРО Продажби “ – с 4,56 на 100. Клиентите на „ Електрохолд Продажби “ /ЧЕЗ/ ще заплащат с 2,39 на 100 повече, а тези на „ ЕВН България Електроснабдяване “ – с 3,46 на 100. В тези цени са включени цената на електрическата енергия и цените за мрежовите услуги.

Това се планува в оповестения отчет на КЕВР за за одобряване на цени в бранш " Електроенергетика " за новия регулаторен интервал 1.07.2022 - 30.06.2023 година

Независимо, че енерго-преносните предприятия обявиха доста повишение на своите разноски за транспорт, Комисията е намерила запаси в системата с цел да обезврежда този фактор, оповестяват от ведомството, само че не прецизират какви са били настояванията на енергоразпределителните сдружения.

За да сведе до най-малко нарастването за битовите консуматори, КЕВР е приложила регулаторни механизми във връзка с ценовия микс за контролирания пазар, оповестиха от Комисията. Делът на електрическата енергия от АЕЦ Козлодуй се усилва до 30%. Намалява се цената на електрическата енергия от хидроцентралите на НЕК. Тези ограничения дават опция с цел да бъде обезщетено нарастването на разноските за транспорт на ЕСО и на електроразпределителните сдружения „ ЕВН България Електроснабдяване “, „ Електрохолд Продажби “ /ЧЕЗ/ и ЕНЕРГО-ПРО Продажби “.

Предложението на Комисията за цени на електрическата енергия следва да бъдат прегледано навън съвещание, публично разискване и дефинитивно признати на 1 Юли 2022г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР