Токът за битовите абонати ще поскъпне с повече от очакваните

...
Токът за битовите абонати ще поскъпне с повече от очакваните
Коментари Харесай

От утре скачат цените на тока, газа и парното

Токът за битовите клиенти ще нарастне с повече от предстоящите 3% от на следващия ден. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Андрей Живков. Утре се чака Комисията за енергийно и водно контролиране да дефинира нови цени на тока, парното и природния газ.

Причина за по-голямото повишаване на тока е нарастването на цените на електрическата енергия от топлофикациите, изясни енергийният министър. По думите му включването на скъпия ток от Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " няма да се отрази на цената.

Направихме баланс с тях тъй че в действителност този 1 млн., да не се отрази на крайната цена на потребителите, те имат своите механизми в КЕВР за компенсиране на някои неща, тъй че в действителност уверението от тяхна страна е, че няма да се отрази, сподели Живков.

Министърът изясни, че в подмяна на това, че още веднъж е разрешил на държавния Топлоелектрическа централа да работи за битовите консуматори, е изискал съществени съкращения на разноските.

Те предложиха един вид от 20%, от който ние не сме удовлетворени и ще желаеме още по-голямо редуциране.

Основният проблем пред централата е, че до 10 години тя би трябвало да спре работа поради условията на зелената договорка на Европейския съюз.

Сделката беше тематика на диалог и на днешната конференция проведена от Американската комерсиална камара в България. Според проекта на енергийното министерство, една от вариантите за централите в Маришкия басейн е първо те да преминат на газ.

Преходът към нисковъглеродно произвеждане на електрическа енергия е един нескончаем развой, тъкмо коя да бъде бъдещата технология следва да бъде решено въз основата на разбори, въз основата на данни. От една страна да не подлагаме на риск енергийната система от въпреки това да подсигурява че преходът ще бъде с най-ниски разноски за обществото, сподели Красимир Ненов, изпълнителен шеф, " КонтурГлобал Марица Изток 3 ".

И до момента в който мислим по какъв начин да понижим по какъв начин да сменяем технологията за произвеждане на електрическа енергия, поради зелената договорка се следи друга забавна наклонност.

Около 200 кг мед трябват на едно средностатистическо семейство от четири индивида при актуалните потребности и към четири тона метали на човек. Тази договорка провокира едни нови потребности, от алуминии, мед, от кобалт, от цинк и литий, сподели Илия Гърков, вицепрезидент на " Дънди Прешъс Металс ".

Самата добивна компания също работи за понижаване на своя въглероден отпечатък и за опазването на околната среда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР