Токът за българския бизнес достигна шоковите 1400 лв./MWhБорсовата цена на

...
Токът за българския бизнес достигна шоковите 1400 лв./MWhБорсовата цена на
Коментари Харесай

Новини от седмицата: Шокови цени на тока за бизнеса; ЕС очаква тежки зими

Токът за българския бизнес доближи шоковите 1400 лева./MWh
Борсовата цена на електрическата енергия в България доближи нов връх в понеделник. Средната стойност на сегмент „ Ден напред “ за промишленост към този момент е 697 евро за мегаватчас, или близо 1365 лева, демонстрират данните на профилираната платформа euenergy.live. Скокът е с близо 55% по отношение на предходната сесия.
Василев и депутатите са завещали големи задължения на България
Със заложените в актуализацията на бюджета нови политики, като повдигането на пенсиите, други обществени и финансови разноски, някогашният финансов министър Асен Василев и депутатите са завещали тежки финансови години за България. А ударното харчене на пари, които стопанската система не може да създаде, крие действителна заплаха България да не дава отговор на критериите за влизането в еврозоната. Това е обобщението на служебния министър на финансите Росица Велкова, която показа кратко предварителна тригодишна средносрочна прогноза.
Служебният кабинет регистрира 1.7 милиарда лева остатък в бюджета
На база на предварителни данни и оценки се чака бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия (КФП) към август 2022 година да бъде позитивно в размер на 1 650 млн. лева (1,1 % от прогнозния БВП).
България изиска от Брюксел първите милиарди по Плана за възобновяване
България публично изпрати към Европейската комисия първото искане за заплащане по Плана за възобновяване и резистентност. То е на стойност почти 2.6 милиарда лева, като съгласно регламента в този момент Еврокомисията и Съветът на Европейския съюз имат към три месеца да отговорят на заявката.
КЕВР утвърди близо 19-процентно повишаване на газа
Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за м. септември в размер на 353.21 лева./MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност, което е нарастване с близо 19% по отношение на предходния месец. На тази цена „ Булгаргаз “ ще продава природен газ на крайните доставчици на синьо гориво и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.
Радев изиска България да взе участие в ръководството на порт Александруполис
Президентът Румен Радев изиска да се прегледат опциите за включване на България в ръководството на порт Александруполис. Заявката за това той направи публично пред представители на управленията на фирмите Gastrade и Copelouzos Group, които стоят зад построяването на терминала за полутечен природен газ там. Срещата посред им е втората в границите на година и идва на фона на задълбочаващата се енергийна рецесия.
Гълъб Донев: Вече има съответни диалози за съветския газ
Ще се опитаме да довършим контракта с „ Газпром “ за доставки на газ. Водим договаряния, с цел да се разсрочат тези доставки през зимата. Направили сме действия. Имаме съответни диалози на разнообразни равнища, до каква степен ще бъдат сполучливи, следва да забележим. Чакаме отговор от „ Газпром “.
„ България може да е енергиен хъб “: Майк Помпео връща тематиката за шистовия газ
Бившият държавен секретар на Съединени американски щати Майк Помпео вижда голям капацитет България да се трансформира в енергиен център, който да подсигурява сигурността на Източна Европа. Според него страната ни може да изиграе и основна роля при възобновяване на Украйна в бъдеще, след края на войната. А що се отнася до рецесиите, отключени около продължаващата съветска инвазия там, Помпео обърна вниманието на опциите, които те основават в това време. Една от тях, по думите му, е шистовият газ.
Резервите от шистов газ може да обезпечат България за столетие
Темата за рандеман на шистов газ беше настояща преди 10 години. В интервала 2010 – 2011 година в Министерството на енергетиката са подадени седем заявки за търсене и изследване на петрол и газ от две задгранични компании – " Шеврон България Холдинг ", със деклариран интерес за две площи в Североизточна България, и " Интегрити Тауърс Инк ", със заявление за общо пет площи, четири от които още веднъж са в Североизточна България.
Служебният кабинет приготвя Закон за еврото
Служебното държавно управление приготвя законопроект за приемане на еврото, който да внесе в идващото Народно заседание. Надеждите са той да бъде дискутиран и утвърден до началото на 2023 година, с цел да върви по проект приемането на единната европейска валута, планувано за 1 януари 2024 година Това разгласи вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов, който с решение на държавното управление през днешния ден стана част от координационния съвет за влизане на България в еврозоната.
България се задейства в привличането на арабски вложения
България и Обединените арабски емирства придвижиха дълго чаканото Споразумение за поощряване и взаимна отбрана на вложенията сред двете страни. Според служебния министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов точно неналичието на стратегическия документ, за който другояче се приказва и упорства от дълго време, е може би главната спънка да няма повече и по-големи арабски планове в страната.
Служебната власт видя прогрес при интерконектора с Гърция
Строителството на интерконектора с Гърция, който ще обезпечи по този начин нужните количества азерски газ на България, напредва. Това стана ясно след поредна ревизия на място, направена от районния министър Иван Шишков. По думите му действителната употреба на оборудването може да започва от 1 октомври. Той добави, че страната ще направи всичко по силите си това да се случи в период.
Пулев: Скоро отваряме втора стратегия по Плана за възобновяване за над 30 млн. лева
Служебният кабинет се готви да започва и втора процедура по Плана за възобновяване и резистентност още идващия месец. Това разгласи служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев в Пазарджик по време на мобилна приемна с регионалния шеф Трендафил Величков.
БДЖ е в „ извънредно “ притеснително положение
Българските държавни железници са в извънредно притеснително положение. Това сподели на брифинг през днешния ден зам.-министърът на превоза и известията Красимир Папукчийски, който разяснява настоящото положение на сдружението.
Ключови поправки на жп прави са забавени през последните месеци
През последните месеци са забавени строително-монтажните действия по основни жп прави в страната, установи зам.-транспортният министър Красимир Папукчийски. При неочаквана инспекция на жп сектора Елин Пелин – Костенец, който е част от плана за рационализация на жп линията София – Пловдив, той е изискал от изпълнителите да ускорят работните процеси, оповестяват от пресцентъра на отрасловото ведомство.
„ Тренд “: Седем партии влизат в Народно събрание, разликата сред Политическа партия и ГЕРБ пораства
Месец преди предварителните парламентарни избори разликата сред ГЕРБ и „ Продължаваме промяната “ се усилва до 5%, в Народното събрание влизат сигурно шест обединения, а две са на ръба. Това демонстрира настоящо социологическо изследване на настройките, извършено от проучвателен център „ Тренд “.
Продажбата на 50% от „ Овергаз “ публично завърши
Американската Linden Energy публично закупи 50% от българската „ Овергаз Инк. “. Финализирането на договорката е реалност година след нейното оповестяване по време на миналогодишното издание на самодейността „ Три морета “, когато неин хазаин бе София.
Възхваляван на Запад, подценен в Русия: Кой беше Михаил Горбачов?
Михаил Горбачов, който постави завършек на Студената война без кръвопролития, само че не съумя да предотврати разпадането на Съветския съюз, умря на 91-годишна възраст, оповестиха болнични чиновници в Москва.
Г-7 утвърди въвеждането на ценови таван на съветския нефт
Групата на седемте най-богати народи (Г-7) в петък се споразумя за въвеждането на ценови таван на вноса на съветски нефт и нефтени артикули. Групата се пробва да ограничи способността на Кремъл да финансира войната в Украйна, само че и да отбрани по-добре потребителите на фона на растящите цени на силата, предава CNBC.
Русия ще спре петрола за страните, определили таван
Русия ще спре да продава нефт на страни, които постановат тавани на цените на съветските енергийни запаси, предава Reuters. Според Москва сходни предели биха довели до забележителна дестабилизация на световния петролен пазар.
„ Газпром “ няма да възобнови работата на „ Северен поток “
„ Газпром “ съобщи, че неговият основен газопровод за Европа няма да проработи още веднъж, както е планувано. С това свое решение съветската компания доближава района една крачка по-близо до прекъсване на тока, ограничавания и тежка криза, оповестява Bloomberg.
„ Газпром “ регистрира рекордна облага за полугодието
Руският газов колос „ Газпром “ осъществя рекордните 2.5 трилиона рубли (41.75 милиарда долара) чиста облага през първата половина на 2022 година Бордът на компанията предлага изплащането на междинни дивиденти, откакто пропусна годишното си погашение за първи път от 1998 година, оповестява Reuters.
Европейски Съюз го чакат „ 5 до 10 “ ужасни зими без таван на цената на газа
Европейски Съюз ще се сблъска с пет до 10 ужасни зими, в случай че не се направи нищо за понижаване на цените на природния газ. Това съобщи министърът на енергетиката на Белгия Тине ван дер Стратен, представена от BBC.
Близкият изток „ наводнява “ Европа с дизел в показно за Русия
Петролните рафинерии в Близкия изток усилват доставките на дизелово гориво за Европа, давайки предварителна визия за новата парадигма на пазара и отговор на въпроса по какъв начин континентът ще се оправи с ограничението на количествата от Русия.
Изпълнителният вицепрезидент на „ Лукойл “ е открит мъртъв
Равил Маганов, ръководител на Борда на шефовете и първи изпълнителен вицепрезидент на втория по величина производител на нефт в Русия – „ Лукойл “ – умря в четвъртък при рухване от прозорец на болница в Москва. Новината заяви източник, осведомен с въпроса, представен от Reuters.
Унгария подписа нова договорка с „ Газпром “
Унгария заяви, че е подписала нова договорка с съветския енергиен колос „ Газпром “ за още 5.8 милиарда куб. м природен газ. Золтан Ковач, интернационален представител на държавното управление на Виктор Орбан, посочи, че контрактуваното количество е допълнение към настоящите доставки на страната.
Шарл Мишел ще се опита да контракти доставки на газ от Катар
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще организира диалози с огромния производител на газ – Катар - по отношение на енергийната рецесия в Европа по време на посещаване в Доха тази седмица, оповестява Reuters, базирайки се на информация от катарското държавно управление.
Без съветски газ, пазарите в Европейски Съюз се готвят за скок на цените
Европейските купувачи на газ, които към този момент се борят с рекордно високите цени, ще са изправени пред спомагателна болежка, когато пазарите отворят в понеделник, написа Reuters в специфичен разбор по тематиката. Русия към този момент съобщи, че един от главните й тръбопроводи за доставка до Европа ще остане затворен за неопределен срок, предизвиквайки страхове.
Европейски Съюз поставя завършек на визовите облекчения за руснаци
Министрите на външните работи на Европейския съюз се споразумяха в сряда да преустановят изцяло съглашението за омекотен визовия режим с Русия, заяви ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел. Мярката ще направи по-трудно и по-скъпо за съветските жители да влизат в Европейски Съюз.
Започва „ бавното изгаряне “ на съветската стопанска система
След като нахлу в Украйна преди шест месеца, през днешния ден Русия наподобява затънала в изтощителна война, каквато не бе възнамерявала. Тя обаче реализира триумф на различен фронт – въпреки че петролната й стопанска система е в дълбока криза, тя се оказа доста по-устойчива от предстоящото, написа CNN Business в собствен разбор.
Инфлацията в Германия сложи 50-годишен връх
Инфлацията в Германия през август се увеличи до най-високото си равнище от съвсем 50 години, надминавайки и пика отпреди три месеца. Статистическите данни в този момент единствено затвърждават аргумента, че Европейската централна банка би трябвало да предприеме по-голямо нарастване на лихвения % през идващия месец, написа Reuters.
Времето на $ изтича?
Този месец, когато доларът скочи до невиждани от 20 години равнища, анализаторите изкараха на напред във времето остарял мотив – TINA (бел. р. - there is no alternative; няма друга алтернатива), с цел да предскажат още облаги за могъщите зелени банкноти.
Лебедовата ария на Джонсън: Лондон влага £700 млн. в нов АЕЦ
В един от последните си политически ходове като министър-председател на Англия Борис Джонсън разгласи през днешния ден, че държавното управление ще влага 700 млн. паунда в нуклеарната централа Sizewell C на Electricite de France SA. Стъпката цели да подкрепи проекта за обезпечаване на бъдещи енергийни доставки на страната.
Съединени американски щати разгневиха Китай с евентуална продажба на оръжия за Тайван
Държавният департамент на Съединени американски щати утвърди евентуална продажба на военно съоръжение за 1.1 милиарда $ на Тайван. То включва 60 противокорабни ракети и 100 ракети въздух-въздух, а Китай заплаши да предприеме контрамерки, написа Reuters в специфичен материал по тематиката.
Най-големият офшорен вятърен парк в света към този момент работи на 100%
Съоръжение, разказано от датската енергийна компания Orsted като „ най-голямата офшорна вятърна плантация в света “, към този момент е изцяло работещо. Паркът е формиран от 165 турбини, предопределени да оказват помощ за зареждането на повече от 1.4 милиона домове в Обединеното кралство, оповестява CNBC.
На Балканите проработи първата електроцентрала на биомаса
В покрайнините на Дяково – град с 40 000 поданици в югозападно Косово – първата топлоелектроцентрала на биомаса на Балканите стартира да генерира сила и да обезпечава зареждането на 2000 частни семейства, публични институции и предприятия, споделя DW.
„ Голяма победа за Америка “: Micron влага $15 милиарда в нов цех за чипове
Micron Technology Inc ще влага към 15 милиарда $ през идващите 10 години в ново оборудване за произвеждане на чипове с памет в Бойс, Айдахо, където е основана, заяви компанията. Новината следва приемането на огромния Закон за чиповете в Съединени американски щати, който планува федерални дотации и заеми за съвсем 53 милиарда $, с които да се даде подтик на промишлеността.
НАСА още веднъж отсрочи изстрелването на мегаракетата до Луната
За повторно в границите на една седмица НАСА не съумя да изстреля мегаракетата си до Луната. Този път галактическата организация съобщи, че има проблем с приключване на гориво. Докато бъде решен, стартирането на лунната задача Artemis I се отсрочва с най-малко няколко седмици, оповестява Reuters.
Биткойн потъна под 20 000 $
Биткойн продължи да поевтинява и в събота и най-популярната криптовалута към този момент се търгува под 20 000 $ за брой. Като причина за рухването на цената се акцентира последният отчет за работните места в Съединени американски щати, който сподели, че равнището на безработица се е повишило леко, само че не задоволително, с цел да промени наклонността на към момента горещия пазар на труда.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР