Токът в селото ни се спира произволно и за по

...
Токът в селото ни се спира произволно и за по
Коментари Харесай

Има ли режим на тока: села стоят без електричество заради планови ремонти

Токът в селото ни се стопира случайно и за по през целия ден без да сме известени. Така е от началото на ноември и продължава цялостен месец.

Този сигнал изпрати до " Дневник " Пламен Моновски, който живее в село Лазарово, община Кнежа. Това не е режим на тока, " а планувани спирания и клиентите са известени съответно ", дадоха отговор от ЧЕЗ на въпроси на " Дневник ". Надлежно значи известие в уеб страницата им, само че доста от 320-те поданици на селото са възрастни хора, които не употребяват интернет.

" Хората по през целия ден ми звънят да схванат дали на другия ден ще пуснат или ще спрат още веднъж тока ", удостовери казуса Банко Гергов, кметски наместник на селото. Така било и в прилежащото Еница и в други села, по думите му, тъй като токът за тях първо минавал през Лазарово. Районът на Кнежа е прочут като един от най-студените в страната. Там е измерена температура от минус 35.5 градуса и спирането на тока през зимата безусловно е рисково за хората, описват локалните.

А в уеб страницата на ЧЕЗ е имало противоречие сред оповестените часове за спиране на тока и действителните, открил Моновски при инспекции. " Пишат, че е планувано прекъсване за половин или един час, само че то става за целия ден - от 9 сутринта до 4 следобяд, и по този начин е от началото на ноември. " Той дълги години е живял в Лондон и недоумява по какъв начин е допустимо електроразпределителна компания да подценява по този начин клиентите си.

" От ЧЕЗ споделят, че не са длъжни да уведомяват хората, тъй като имали интернет страница и ние сме длъжни да гледаме там по кое време ще имаме ток и по кое време няма ", реагира и кметът на Лазарово.

ЧЕЗ: Прекъсванията са поради реорганизация на електропровод

Причината за спиранията е почнала реорганизация на електропровод със промяна на 20 стълба, 600 изолатора, 650 кг проводници и слагане на нови стълбове, обясниха от " ЧЕЗ-Разпределение България " за " Дневник ". След това потребителите от региона ще имат доста по-сигурно електрозахранване през коледно-новогодишните празници, твърдят от компанията.

" Идваха екипи, боядисаха диреците (бел.авт. - стълбовете) и смениха няколко. Това беше ", заключи кметът Гергов. Той не знаеше по кое време ще свърши реконструкцията, тъй като " не са длъжни да ни споделят ".

От ЧЕЗ дават обещание, че всичко е планувано да завърши до 30 ноември. За последно в селата на община Кнежа ток нямало да има единствено на 23 и 24 ноември. В уеб страницата им за 26-и обаче още веднъж бе планувано прекъсване на тока в Лазарово.

Проблемът не е единствено в това село

Преглед в уеб страницата на ЧЕЗ, в раздел " Планови поправки ", демонстрира, че единствено в Западна България селищата с " планувано спиране на електрозахранването " за датата 25 ноември са десетки: в община Кюстендил - 18 села, в община Трекляно - 18 села, Петрич - 13, Видин - 7. В другите дни в края на ноември описът със селища без ток не е по-малък.

" Не единствено през зимата е по този начин. Целогодишно се правят планови поправки ", обявиха от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за " Дневник ". Оказва се, че в случаи като в село Лазарово не са планувани обезщетения за ощетените клиенти.

КЕВР: Компенсации се поставят единствено при повреди

" Компенсации се поставят единствено при повреда, когато има период от 24 часа за отстраняването й и той не е спазен. Тогава клиентите могат да попълнят декларация за нанесени вреди. Идват от ЧЕЗ, ревизират дали е изгоряла битова техника - перални, тв приемници, и при отговорно държание на ЧЕЗ се изплащат обезщетения или се купуват нови уреди. В случая приказваме за планови поправки и обезщетения няма ", обясниха от КЕВР.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР