Токът в България може да поскъпне с 50 на сто

...
Токът в България може да поскъпне с 50 на сто
Коментари Харесай

Експерт: Токът в България може да поскъпна с 50 на сто до 2030 г.

Токът в България може да нарастне с 50 на 100 до 2030 година, предвижда по време на конгрес за устойчивата стопанска система специалистът по тематиката Димитър Стоянов, представен от Novini.bg. По думите му за страната ни осъществяването на европейските цели и реализиране на обсъжданото сега 50 % понижение на въглеродните излъчвания ще се отрази върху цените за силата, най-много електрическата енергия, с нарастване от 50 %. Ако това се случи през 2030 година се чака да имаме 40 евро на звук за въглеродни излъчвания, сподели специалистът.

``
реклама

Той работи в региона на устойчивата стопанска система през последните 10 години, член е на управителния съвет на Клъстер за електрическа подвижност в България и член на Световния енергиен съвет в България.

Димитър Стоянов взе участие в интернационална конференция " Устойчиво развиване и бизнес в България и Европа ", проведена от Балканския институт за стабилно развиване с хазаин Българската търговско-промишлена палата.

Той уточни, че връзката сред така наречен европейска " Зелена договорка " и устойчивото развиване - реализиране на стопански и обществен прогрес по метод, който не вреди на околната среда, през ролята на бизнеса е обвързано с енергийна трансформация/устойчиво потребление на енергийните ресурси/, нововъведенията, ресурсната успеваемост и човешкия капацитет. По думите на специалиста това са главните стълбове, върху които би трябвало да се бъдещото развиване на Европа и в частност на България, само че те са и голямо предизвикателство. Само за това да интегрираме енергийните пазари и електропреносните мрежи през идващите 10 години, изпълнявайки европейските цели за стабилно развиване и климатичен преход, са ни нужни към един трилион евро. Парите са нужни, с цел да създадем мрежите си " умни ", да има цялостна интеграция на ВЕИ, цялостна интеграция и ръководство на европейския енергиен пазар, в това число и електроенергийния. Говорейки за енергийна промяна, директните финанси, които идната стратегия на Европейски Съюз за научни проучвания и вложения в нововъведения (2021Ч2027 г.) " Хоризонт Европа " ще отдели в идващите седем - осем години, говорейки за цифровизация, промишленост, климат и енергетика, са 30 милиарда евро, посочи специалистът. Той даде за съпоставения Китай, като до 2020 година се планува страната да влага единствено във атомна инфраструктура към 44 милиарда $. По отношение на нововъведенията в световен мащаб стои същият проблем - Европа влага два пъти по-малко от Южна Корея, която е водач съгласно Глобалния иновационен показател. За човешкия капацитет провокациите са още по-големи, посочи специалистът. В ютилити бранша в Европа и в енергийно и ресурсоемката промишленост заетите са на междинна възраст 40 плюс, а за България - 45 плюс. В този подтекст, въпреки упоритостите на Европейска комисия са за основаване на нови квалифицирани работни места, изниква въпросът дали ще има хора, които да ги заемат, разяснява специалистът.

Позитивното обаче за България съгласно специалиста е, че досега не сме употребявали цялостния капацитет едни браншове и да го прехвърлим към други. Например ИКТ секторът и опциите, които той може да даде на енергоемката и ресурсоемката промишлености в България, в това число и на енергетиката ни, във връзка с цифровизация на мрежи, киберсигурност и други.

Експертът посочи, че единствено обединени - промишленост, научни среди, откриватели, Неправителствени организации и ръководещи, можем да преодолеем тези провокации и страна ни да откри своето почтено място. България има неповторим късмет, и през своя бизнес, да е мост на Балканите да имат устойчиви промишлености и да са част от пазара на Европа и света, разяснява специалистът.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни цени
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР