Токът може да поскъпне с повече от планираните 3,6% заради

...
Токът може да поскъпне с повече от планираните 3,6% заради
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР: Токът може да поскъпне повече от планираното заради действия на служебния министър

Токът може да нарастне с повече от плануваните 3,6% поради дейности на служебния министър Росен Христов в последните дни на мандата му. Това съобщи ръководителят на КЕВР Иван Иванов пред отрасловата парламентарна комисия, написа Българска национална телевизия.

По проект нарастването на тока през новия регулационен интервал трябваше да бъде със средно с 3,6%, което е 4 пъти по-малко спрямо годишната инфлация, посочи Иванов.

В последните дни на поста си, обаче, служебният министър Росен Христов е пуснал на пазара електрическа енергия от Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “, която е два пъти по-скъпа и в този момент цената ѝ влиза в общия микс, изясни Иванов.

Все още се е ясно с какъв брой ще е спомагателното повишаване на тока като изчисленията следва да бъдат направени, добави ръководителят на КЕВР.

От „ Продължаваме Промяната “ дефинираха дейностите на Росен Христов като бойкот.

Венко Сабрутев от ПП-ДБ дефинира оповестеното от Иван Иванов като „ гръм от ясно небе “. Той добави, че ще изчакат изчисленията на регулатора с какъв брой в допълнение ще се увеличи цената на тока и ще се търсят опити за компенсацията ѝ, с цел да не се отрази на потребителите. Според него единственият вид сега е това да стане със средства от Фонда за енергийна сигурност.

Докладът за активността на КЕВР за 2022 година съдържа 141 страници. Пред отрасловата парламентарна комисия ръководителят на регулатора Иван Иванов уточни, че решенията са били консервативни за опазване сигурността на енергийната система на България.

„ Цената на газа ние не я дефинираме. Само я утвърждаваме. Тя компактно следва цената на холандската борса и тази от Азербайджан, което разрешава цената на газа да е умерена “, уточни Иванов.

Бяха открити операция на борсата и КЕВР наложи санкции за 1,5 млн. лева на 6 сдружения, като най-голямата е на НЕК.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР