Токът да се спира на битовите потребители едва след неплатени

...
Токът да се спира на битовите потребители едва след неплатени
Коментари Харесай

Спират тока чак след втората неплатена сметка

Токът да се стопира на битовите консуматори едвам след неплатени 2 сметки, това предложи Таско Ерменков от Българска социалистическа партия по време на съдружните договаряния на тематика „ Енергетика “, които започнаха през днешния ден сред Политическа партия, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия. Предложено бе още да се проведат договаряния с Европейска комисия за Зелената договорка, като се изиска да се отчетат историческите особености на развиването на енергетиката в България.

24 са общо краткосрочни ограничения в енергетиката, по време на съдружните диалози. Сред най-спешните са тези свързани с потребителите на електрическа енергия, поради скока на цените на цените на свободния пазар. Ще се търсят способи да се избегне повишаването на тока за бита от 1 януари. Относно концепциите за понижаване на Данък добавена стойност за тока от 20% на 9 на 100 Асен Василев от „ Продължаваме промяната (ПП) напомни позицията си, че всяка диференциране на ставките поражда проблеми за фиска и по-правилното решение, съгласно него, е да усилят помощите за енергийно уязвимите семейства. Участващите в диалозите се схванаха и незабавно да се напише формулировка какво значи енергийно оскъдно домакинство и да се посочи обсегът на хората, които ще попаднат в тази група, написа в. " Монитор ".

Това ще стане със съдействието на общественото министерство. В тази връзка бяла стартирани хрумвания и за 200 киловатчаса месечно през зимата (за януари, февруари и март догодина) да бъдат на цената, която е до края на 2021 година Тепърва концепцията обаче ще бъде обсъждана в елементи на експертно равнище.

Доста разногласия провокира предлагането за пренасочване на свръхпечалбата на производителите и търговците на ток да бъде пренасочена за компенсиране на останалия бизнес, притиснат от повишаването на електрическата енергия. В последна сметка по тази концепция не бе реализирано единогласие. Според Румен Овчаров от Българска социалистическа партия съществуването на свръхпечалба при американските тецове дава шансове за понижаване на периодите на договорите за субсидирано изкупуване на тока от тях.На спомагателни разисквания ще предстои и препоръчаното от Има Такъв Народ електроразпределителните сдружения да купуват тока за софтуерни потребности на цени като за контролирания пазар. За понижаване на цените на свободния пазар на ток ще се търсят способи за прекъсване на износа, което да не опонира на разпоредбите на Евросъюза.

Участващите в диалозите обаче се съгласиха да се намерят способи за смяна на разпоредбите за търговия на енергийната борса, а също и да се направи одит на активността на държавните енергийни сдружения, и плановете, осъществени до момента в енергетика. Ще се прави обзор и на ограниченията, подхванати до момента по отношение на наказателните процедури, подхванати против България в енергийната сфера. Единодушие имаше и по нуждата от довеждане докрай на построяването и стартирането в употреба още през 2022 година на интерконектора с Гърция, а също и за търсене на благоприятни условия за нашарване на доставките на природен газ. От Демократична България припомниха, че съгласно условията на Европейска комисия всяка страна от Евросъюза би трябвало да има най-малко 3 източника за обезпечаване на синьо гориво. От Българска социалистическа партия пък опонираха, че търсенето на по-голяма еластичност на доставките, можело да значи по-малка непоклатимост.

Друга точка, по която бе реализирано единодушие е да се подмени Комисия за защита на конкуренцията и да се направи обективно следствие на картелите в търговията с горива у нас. В тази връзка Мартин Димитров напомни, че би трябвало да се либерализират режимите за отваряне и активността на данъчните акцизни хранилища. И най-много да се позволи български търговци да употребяват акцизни хранилища в прилежащите страни от Европейски Съюз, както това се прави в останалите страни от общността.

По време на диалозите се реши да се направи обзор и разбор на проблемите свързани с енергийната успеваемост, потреблението на финансови принадлежности в тази сфера, като задачата е да се отстранят пречките пред вложителите. Относно плана „ Белене “ всички бяха на сходно мнение за нуждата разноските в държавната енергетика да бъдат обществени. За задачата би трябвало да се изработят позиции, които да защитят българския интерес. „ Досега нормално нашите позиции са били никакви – и по този начин, и по този начин. Време е да имаме българско лоби в Брюксел “, сподели в тази връзка съпредседатилят на Политическа партия Асен Василев.

На диалозите бе препоръчано още да се вкарат удобства при създаване на ВЕИ за лично прилагане. Александър Николов от Има Такъв Народ, някогашен зам.-министър на енергетиката сподели, че би трябвало да се понижат фрапантно бюрократичните спънки пред вложителите във ВЕИ, като даже може да се вкара осведомителен режим.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР