Тогава властите не посмяха да блокират - обаче в началото

...
Тогава властите не посмяха да блокират - обаче в началото
Коментари Харесай

Кремъл блокира и YouTube? frognews.bg

Тогава управляващите не посмяха да блокират - обаче при започване на 2023 година тази тематика още веднъж се появи в новинарския дневен ред. Бившият началник на Роскомнадзор, основен изпълнителен шеф на Gazprom-Media, Александър Жаров, сподели на 18 януари, че блокирането на услугата би трябвало да бъде „ премислено “, в случай че тя „ продължи да се занимава със редовно и съзнателно нарушение на съветското законодателство “ (от началото на войната съветските съдилища неведнъж са глобявали видео хостинг за блокиране на пропагандисти и отвод да отстранен „ подправени “ вести за инвазията).

Според таблоида Baza, Жаров също по този начин е забранил на плановете на Gazprom-Media да разгласяват наличието си в YouTube, с цел да се твърди, че „ играе пред кривата “ преди затварянето на уеб страницата в Русия.

Освен това стана известно, че обществената мрежа VKontakte се концентрира върху развиването на своето видео направление, което също може да се пояснява като подготовка за вероятно блокиране на услугата. Например, контракт с VK може да бъде подписан (и изоставен YouTube) от най-популярния рускоезичен видео блогър Влад Бумага; ИТ компанията също пое контрола върху Medium Quality, която създава известни излъчвания в YouTube, в това число What Happened Next? и " Вътре в Лапенко ".

Основателят на ЧВК Вагнер, предприемачът Евгений Пригожин, който е непосредствен до Путин (който се държи като обществен политик от началото на инвазията), приказва по-откровено от другите. През януари 2023 година той сподели: „ YouTube скоро ще бъде затворен. А тези, които интензивно употребяват YouTube, от своя страна ще бъдат разпознати и ще понесат справедливо наказване, откакто бъде неразрешен. ”

Пригожин добави, че по негова оценка видеохостингът към момента работи в Русия, тъй като „ има голям брой хора в президентската администрация, които мислят единствено за едно нещо – дали Русия ще загуби войната допустимо най-скоро и американците ще дойдат и ще ни контролират.

Два източника на Meduza, близки до вътрешнополитическия блок на администрацията на президента (AP) на Руската федерация, както и един източник, непосредствен до държавното управление, споделиха, че управляващите в действителност разискват допустима възбрана на YouTube отдавна. По-специално, съгласно тях,блокирането се застъпва от първия заместник-ръководител на президентската администрация, организатор на осведомителния блок Кремъл Алексей Громов(между другото координира работата на държавни и проправителствени медии),както и доста високопоставени чиновници на сигурността. „ Громов е за цялостен надзор върху осведомителното пространство, както и силите за сигурност “, разяснява един от източниците, близки до Кремъл.

Маргарита Симонян, основен редактор на държавния агитационен холдинг RT, неведнъж се изрече в поддръжка на съветските наказания против YouTube. Ръководителят на RT упрекна услугата, блокираща съветските пропагандисти, в цензура и съобщи, че YouTube е „ инструмент за работата на американските разследващи организации “.

Събеседник, непосредствен до съветското държавно управление, означи, че доста членове на кабинета са срещу възможен локдаун. Някои от тях считат YouTube за обещаваща платформа, където Русия може да разпространява някои от своите планове, които са забавни както за вътрешна, по този начин и за външна аудитория - да вземем за пример културни.

 

Източници на Meduza изясняват, че някои чиновници се опълчват на блокирането „ не като бранители на свободата, а като прагматици “. Според тях съветските услуги, които хипотетично биха могли да заменят YouTube, към момента не са подготвени за това (това важи и за VKontakte).

 

Друг източник уточни, че увеличението на броя на руснаците, които знаят по какъв начин да употребяват VPN, също не е в полза на Кремъл: в този случай аудиторията на самостоятелните медии, отразяващи руско-украинската война, също ще се разшири. Блокирането на YouTube единствено " за следващ път ще подразни хората, което в този момент е изцяло ненужно ", считат специалисти.

 

Превод и редакция Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР