Тогава тя става и третият премиер - дама в света

...
Тогава тя става и третият премиер - дама в света
Коментари Харесай

Голда Меир - третата жена премиер в света

Тогава тя става и третият министър председател - дама в света – след Сиримаво Бандаранайке в Цейлон и Индира Ганди в Индия.

Дир.бг напомня историята на една от най-запомнящите се дами политици.

Голда Меир е родена с името Голда Мабовиц на 3 май 1898 година в Киев - тогава още част от Руската империя, в обособената антисемитска зона. В съзнанието вечно остават спомените за глада и заболяванията, от които постоянно страда фамилията й, пет от децата в което умират дребни.

Когато е едвам 8-годишна останалите членове на семейството емигрират в Милуоки, Съединени американски щати . Там татко ѝ работи като дърводелец, а майка ѝ отваря бакалия. След като приключва образованието си, Голда влиза в Младежкото ционистко придвижване и още на 19-годишна възраст се омъжва за Морис Майерсън. Няколко години по-късно - през 1921 година, двамата отпътуват в Палестина, където живеят в кибуц, чиято задача е да приготви основаването на страната Израел.

Голда обикаля богатите евреи в Съединени американски щати, с цел да събира средства за младата страна и точно тя по-късно става един от 24-те души, подписали Декларацията за основаването на Израел на 14 май 1948 година

Междувременно, когато е 28-годишна, Голда Майерсън се разделя със брачна половинка си. Двамата по този начин и не се развеждат и се грижат за двете си деца – Менахем и Сара, само че тя се отдава на политиката.

Първо е дипломат в Съветския съюз , а по-късно става министър на труда и министър на външните работи. Избира семейството Меир, когато тогавашният министър председателят Моше Шарит подрежда всички членове на държавното управление да са с еврейски имена. На иврит Меир значи "даваща светлина “.

От 1969 година до юни 1974 година тя е министър-председател на Израел. Въпреки че е болна от лимфома скрива от всички и управлява страната по този начин, че за нея споделят, че е единственият мъж в кабинета.

Тя се оправя мъжки и с едно от най-големите тествания по време на ръководството си - терористичното нападение над израелските спортисти на Летните олимпийски игри в Мюнхен на 5 септември 1972 година Тогава палестинската паравоенна организация „ Черният септември “ взима 11 еврейски състезатели за заложници, двама от които убива. За да бъдат пуснати останалите, те желаят освобождението на 200 палестински пандизчии в Израел.

Меир отхвърля да извърши изискванията, ръководейки се от правилото да не се водят договаряния с терористи. Последвалата акция на немската полиция обаче се проваля и всички заложници умират. Петима от терористите също са убити, а трима са задържани.

След нещастието министър председателят и Съветът по защита на Израел разпореждат на Мосад да приложи старозаветния закон: „ Око за око, зъб за зъб “ и стартира интервенция "Божи яд " , която има за цел да ликвидира всички забъркани в терористичната офанзива. В продължение на 19 години отговорните са убити, като се изключи един, който съумява да оцелее.

По време на мандата на Меир се случва още едно основно събитие - на 6 октомври 1973 година Египет и Сирия атакуват Израел . Ударът става прочут като Войната от Йом Кипур. Държавата е атакувана по едно и също време на два фронта със руски крилати ракети земя-въздух. Те поразяват израелската авиация, която претърпява големи вреди. Меир не разрешава полетите на самолетите, а сухопътните войски на двете арабски страни нахлуват.

Тогава обаче израелската авиация открива минус на ракетите на съперника – те са с неподвижна глава. Така стартира да ги унищожава. На земята израелските танкове удържат някои победи с помощта на авиацията. Армията съумява да се прегрупира и отблъсква част от арабските сили.

След края на войната държавното управление на Меир е дестабилизирано от несъгласия в ръководещата коалиция и от обвиняванията в неприятна подготовка и неточности. На 11 април 1974 година тя подава оставка и на 3 юни за министър председател е определен Ицхак Рабин.

Вече 80-годишна, Голда Меир умира на 8 декември 1978 година от рак. Преди да почине, тя издава автобиографичната книга „ Голда Меир. Моят живот “.



Възходът и падението на Желязната лейди >>

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР