Тодоровден е! Празникът се чества винаги в първата събота от

...
Тодоровден е! Празникът се чества винаги в първата събота от
Коментари Харесай

С конски надбягвания в цялата страна отбелязахме Тодоровден

Тодоровден е! Празникът се празнува постоянно в първата събота от великденските пости. Посветен е на конете и по тази причина е прочут като " Конски великден ".

И през днешния ден традициите бяха спазени и в доста български градове имаше съзтезания с коне или по този начин наречените кушии.

Конният ескадрон към столичната полиция направи забележителна проява на стадиона в квартал " Бенковски ".



" Целогодишно протича подготовка, при нас демонстрациите са малко по-различни, не са кушии. Тук имаме паркур с трудности, имаме карусел, демонстрацията която правихме, е разтрошаване на навалица ", изясни Анна Чернева, профилирани полицейски сили " Конна полиция " - Столична дирекция на вътрешните работи.

Победителят в днешното съревнование е конят Аркан, язден от старши служител на реда Диитър Милушев.

" Нашата връзка е от 12 години, дружно работим 12 години ", сподели ст. служител на реда Милушев.



Българска национална телевизия: Говорите ли си?

- Понякога!

В разложкото село Бачево още от ранни зори дамите замесват обичайната питка и натъркват челата на конете с алено яйце за здраве.



" Конят е част от фамилията, първо конят яде сутринта, по-късно сме ние. Животните са преди всичко ", сподели Димитър Пенджаков.

В пловдивското село Царацово националните вярвания и традиции бяха пресъздадени с възстановка. Свети Теодор свалил деветте си кожуха, яхнал коня и отишъл да измоли лято от Бога.



Президентът Румен Радев уважи празника и награди децата, които се включиха в обичайните кушии.

" Днес по традиция българите насочат молитва за здравето на конете, само че този ярък празник на прага на пролетта е и вяра за нов живот и за изобилие ", сподели Радев.

А в екопарк Варна с изключение на обичайна кушия имаше и конкурс за най-красив конски впряг.

" Цяла година ги гледаме, с цел да пристигна този Тодоровден, да можем да ги покажем, да зарадваме хората ", разяснява Борислав Борисов.

Вижте още в репортажа
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР