Тодор Тодоров е енергиен експерт в Екологично движение За земята.

...
Тодор Тодоров е енергиен експерт в Екологично движение За земята.
Коментари Харесай

Тодор Тодоров: Който иска да развива ядрената енергетика трябва да обърне преди всичко сериозно внимание върху безопасността

Тодор Тодоров е енергиен специалист в Екологично придвижване „ За земята ”. Той е народен координатор за България на тематика „ Енергиен преход за интернационалната мрежа за Централна и Източна Европа: CEE Bankwatch ”. Експерт е на Европейската комисия-DG REGIO в региона на енергийния преход. Член на Комисията за енергиен преход към Министерски съвет на България като НПО- представител. Тодор Тодоров е член на Комитета за наблюдаване на Оперативна стратегия Развитие на районите 2021-2027, като представител на Неправителствени организации

Специално за КМГ известният български енергиен специалист разяснява процесите по изхвърлянето на водата от АЕЦ „ Фукушима ”  в океана.

„ За страдание обстановката с изхвърлянето на радиоактивните води от АЕЦ „ Фукушима ” излезе отвън надзор още през цялото време и това е следващият пример  и доказателство за това, че когато се строи частна  атомна централа, възможните последствия от повреди и даже от софтуерни неточности, се поемат от държавния бюджет ”, стартира коментара си енергийният специалист. По-нататък той   напомня, че  „ Фукушима ” е  частна  атомна електростанция и се управлява  от компанията TEPCO/Tokyo Electric Power Company/ - Токийската електрическа компания,  към този момент над 40 години. Тодор Тодоров не пропуща да означи и обстоятелството, че компанията прибира своята облага от централата, и когато се случи тази повреда – като последствията от нея се пресмятат към този момент на  над 250 милиарда $ -   от TEPCO настояват, че могат да вложат 8 млрд.долара във възстановителните действия. Той подчертава точно върху  обстоятелството, че оправянето с последствията беше прехвърлено  върху държавния бюджет.

„ Друг е въпросът какво софтуерно решение  ще се вземе, откакто към този момент 12 години минаха  и една високотехнологична страна като Япония  не можа да измисли нищо друго, с изключение на да излива  радиоактивна вода в океана ”, разяснява специалистът и разяснява, че се  допуска,  това да продължи над 30 години, тъй като достъпът изтеклото нуклеарно гориво и контролът са извънредно сложни. Не се знае  и няма по какъв начин да се  разбере  до каква степен е проникнало нуклеарното гориво, също и в  подпочвените води, тъй като температурата на това гориво под почвата е над   3000 градуса С /Целзий/.  Тодоров прибавя, че е невероятно да се наблюдава това и посредством опитите с „ роботизирани ръце ”, които също се провалиха. Радиацията е голяма и не би могло да се извади гориво даже с роботи, безапелационен е той и споделя мнението си, че съгласно него, Япония е безпомощна да се оправи с тази повреда.

„ И в тази връзка, изливането на радиоактивни води е с извънредно пагубни последствия,  въпреки да ни успокояват че е безвредно, че имало решение от Организация на обединените нации и от МААЕ. Тези решения обаче не се основават на действителни проучвания в годините и не биха могли да успокоят хората ”,  споделя специалистът, като още веднъж напомня, че в действителност всички артикули от там са нечисти и няма да могат да бъдат нито продавани, нито създавани. Това оказва въздействие освен върху японския бизнес, само че и върху прилежащите на Япония страни, които също реагират. И рибарите, и земеделците, и търговците са наранени, защото няма надзор върху  тази радиоактивна вода в океана и няма метод по какъв начин да има. Не по-малко значимо е и отражението върху организмите в океана, които по-късно попадат и  при хората. Тодор Тодоров показва като най-елементарен пример  продажбата на риба от този район.

„ За мен това е едно безконтролно решение,  което е било безконтролно още от началото на построяването на централата. Това демонстрира още един път,  че тези, които желаят да развиват нуклеарната енергетика би трябвало да извърнат доста съществено внимание върху сигурността. Необходимо е да се влагат доста по-големи инвестиции  и по-голям интелектуален потенциал, точно с цел да се избегнат сходни решения. Всъщност изливането на над 1 млн. куб м. радиоактивна вода в океана ще има своите последствия, както за природата, по този начин и за хората, и те могат да бъдат големи – ние, не можем да „ гадаем ” в какъв размер ще са последствията, само че сигурно можем да ги чакаме! ”  - споделя в умозаключение енергийният специалист.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР