Тодор Рачев, изпълнителен директор на Hobo © Надежда Чипева Българският

...
Тодор Рачев, изпълнителен директор на Hobo © Надежда Чипева Българският
Коментари Харесай

И тротинетките на Hobo се появиха в София

Тодор Рачев, изпълнителен шеф на Hobo

© Надежда Чипева Българският стартъп Hobo стана третата компания в София, която предлага електрически тротинетки за споделено прилагане. Тя беше оповестила навлизането си на пазара няколко месеца преди фактически да дебютира, като в този момент стартира със 100 тротинетки. Разликата по отношение на останалите компании за тротинетки чартърен е, че тези на Hobo ще бъдат оставяни заран на избраните места за паркиране и към този момент в 21 ч. ще бъдат прибирани, разяснява изпълнителният шеф Теодор Рачев пред " Капитал " през август.

Преди Hobo на пазара се появиха международните водачи Lime и Bird, която обаче оперира в страната посредством собствен български подизпълнител - BRUM. Като свое конкурентно преимущество Hobo ще заложи на по-ниска цена. При Lime и Bird цената е 1.50 лева за отключване и 30 стотинки на минута по-късно, до момента в който Hobo ще таксува с 1.60 лева първоначално и 20 стотинки на минута.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики През август Рачев разяснява още, че скоро след стартирането би трябвало да се появи и опцията за месечен абонамент с " безграничен брой карания за месец, само че ограничаване от 20 минути на едно каране ".

Пълната столица

Както се и очакваше, София бързо се изпълни с голям брой електрически тротинетки за споделено прилагане. Според настоящите данни броят на тротинетките на Lime надвишава 300, Hobo пуска по улиците още 100, а тези на Bird/BRUM към момента не са конкретизирани, само че евентуално също са към 100. Заради относително лимитираното място, с което могат да се употребяват в София обаче, те наподобяват даже още повече и през днешния ден някои стоянки за тротинетки усъмнаха претъпкани.

Остава въпросът какви са опциите на пазара, тъй като с изключение на трите компании, които към този момент дават услуга, се чака навлизането на още две - FLY и VOI. Освен че е допустимо столицата бързо да се препълни, ограничавания може да има и по напълно естествени аргументи - поради есента и зимата, когато тротинетките не са измежду най-удобните способи за напредване.

Липсващи регулации

Все още най-големият проблем пред електрическите тротинетки са изчезналите правила за тяхното придвижване. Преди дни Министерството на вътрешните работи пусна предложенията си за промени в Закона за придвижване по пътищата, като най-важното от тях е за карането на тротинетка да се изисква брошура. Това обаче се разминава с концепцията на Държавната организация " Безопасност на вижението по пътищата " и също така би било удар освен по отношение на упоритостите на фирмите в София, само че и като цяло ще ограничи потреблението на този алтерантивен превоз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР