Тодор Георгиев (DJ Теди Джорджо, вляво) и Ивайло Рачев са

...
Тодор Георгиев (DJ Теди Джорджо, вляво) и Ивайло Рачев са
Коментари Харесай

"Милан" между Дряново и Трявна

Тодор Георгиев (DJ Теди Джорджо, вляво) и Ивайло Рачев са в организацията на Милан младши камп и през 2018 година, само че този път лагерът ще е в Трявна

© Капитал

От началото на месец юли в Трявна стартира следващото издание на " Милан младши камп ". В този план могат да се включат всички искащи деца, които желаят да упражняват футбол най-малко за седмица с треньори, сертифицирани от италианския гранд. През 2016 година и 2017 година лагерът беше проведен в прилежащото Дряново, само че тази година няма да е там. Защо една забавна самодейност, която притегля интереса към общината и обезпечава претовареност на супермодерните и скъпи спортни бази, не беше продължена? Още по тематиката
Камък, стиропор, вяра

Пътят към възраждането на област Габрово минава през локална интензивност, ексцентрични хрумвания и общи дейности на двата огромни града
23 юни 2018
Сметната палата е отказала да завери последния доклад на Държавния запас и на три общини

Коригираните неточности в документите на ведомства, университети и общини са за 3.6 милиарда лева и порастват с 42% на годишна база
27 фев 2018
" Милан " търси гении в България
12 авг 2011

От 2015 година 8 741-те поданици на най-малката община в габровска област - Дряново имат два съвременни стадиона. Те са актуализирани и ремонтирани с близо шест милиона лв. по европейски стратегии. Сумата е съизмерима с годишния бюджет на общината (близо 8 млн. лв). Толкова игрища, прочее, има и Габрово. Единият терен е част от състезателен комплекс в Дряново, а другият - " Републиканец " - радва 700-те поданици на село Царева морава. На тези терени, в това място, две години подред се провежда " Милан младши камп " - едноседмичен детски футболен лагер, под марката и с присъединяване на треньори от италианския гранд. Историята по какъв начин този лагер идва и по-късно напуща Дряново - през 2018 година ще е в Трявна - е любопитна.

Танцувай, Дряново

Заслугата за привличането на плана през 2016 година в Дряново (първото място в провинцията) е на Тодор Георгиев. Вероятно е да сте чували за него - прочут е още като DJ Теди Джорджо. Тези, които го познават, знаят какъв брой е несклоняем и даже скучен, когато е захласнат от някаква концепция. С тази непримиримост и с помощта на другарства, изграждани от началото на 90-те във всевъзможни среди, преди две години той събира компанията, която държи правата на Милан - " Доминант спорт груп " с локалния предприемач Валери Димитров (собственик и на локалния цех за вагони) и притегля към концепцията кмета на града Мирослав Семов. С последния го свързва и общата листа на ГЕРБ, откъдето през 2015 година Тодор Георгиев стана общински консултант, въпреки и като част от гражданската квота. До април 2018 година DJ Теди Джорджо даже беше ръководител на локалния общински съвет.

Георгиев познава Дряново тъй като е от града и живее там в по-голямата част от времето, а също по този начин от години държи заведение и е политически деен. Беше общински консултант и в мандата 2007 - 2011 г, само че от гражданско съдружие, а от 2016 година е и ръководител на Управителния съвет на ФК " Локомотив " (Дряново). Той е в дъното на подписката измежду жителите на Дряново в интервала на ремонтите на стадионите, с помощта на която настилката на оборудването в града беше изменена от изкуствена в чимова трева.

Според Георгиев заслугата за спечелването на плана за стадионите е на някогашния кмет Иван Николов. " Друг е въпросът по какъв начин са изхарчени европейските средства ", връща лентата обратно той.
Стадион " Републиканец " в село Царева морава може да приема и публични футболни срещи. Има и конферетна зала.

Фотограф: Надежда Чипева
Надскочили мащаба

Детският лагер на " Милан " в Дряново към този момент е един от сполучливите. Записали са се рекордните 243 деца. " Общо към 3000 души пристигнаха първата година отвън София - родственици, родители ", споделя Ивайло Рачев от " Доминант спорт груп ".

" Шест-седем дни хотелите са цялостни, заведенията работят на максимума на опциите си. Има голям маркетингов резултат - идват хора от Силистра до Сандански и от Бургас до Видин ", разказа и Валери Димитров директните и косвени изгоди за хората в Дряново.

Проблемите обаче стартират съвсем незабавно. Първата година общината е съорганизатор, втората - единствено отдава оборудванията чартърен, на третата - връзките с останалите сътрудници са прекъснати.

Кметът Семов обаче твърди, че втората година отказал общината да се включи като уредник, " поради некоректното отношение на " Доминант спорт груп ", които не изпълнили отговорностите си по контракт " - под което се схваща, че не дали нужния размер фланелки, нито обещаните комплекти спортни екипи на треньорите. Влезли в спор и за рекламата на спонсорите. Рачев пък счита, че общината на собствен ред не се е издължила.

През 2017 година, с цел да има минимум конфликтни допирни точки, Дряново единствено отдава оборудванията чартърен на уредниците. Взима 6 100 лева за шест дни. Валери Димитров, който като се изключи че е притежател на вагонния цех, е и съветник по ръководство на риска, прави съпътстващо събитие - конгрес за стопанска система и екология, дружно с Италианската комерсиална камара.

Амбицията е кампът да прерастне в целогодишна футболна академия. Вместо това, връзките бяха прекъснати.

Лични драми

Част от повода е в наема. За 2018 година Дряново резервира наема на новия си стадион в същите размери. " Казаха, че таксата за базите е висока, само че не изчакаха отговор от общинския съвет дали може да бъде понижена ", изясни кметът Мирослав Семов. Той твърди, че градът е изгубил семейството на кампа поради междуличностни връзки.

Кметът, Георгиев и Димитров се скарват. Семов се интересува от интензивността на DJ Теди Джорджо като ръководител на футболния клуб, който не е общински, само че кандидатства за финансиране. Намира проблем в акция за набиране на средства за закупуване на рейс, която тече от 2017 година Валери Димитров пък получил в детайли писмо с въпроси за вложенията във вагония цех, разкритите работни места и други " Получих нахален отговор, че всичко е обществено и може да се откри в регистрите ", твърди Семов. В последна сметка Георгиев е отхвърлен като ръководител на общинския съвет. Според него, същинската причина е, че е станал " прекомерно авторитетен ".

Така " Милан младши камп " се оказва огромна хапка в организационно отношение за малко Дряново. " Това е един филистерски град ", изяснява в резюме един от локалните предприемачи.

Кампът ще бъде през юли в прилежащата Трявна.

Спортът въпреки всичко не е западнал
Така остава въпросът, защо Дряново ще употребява своите игрища. Спортните бази не стоят празни, твърди кметът. Стадионът в Царева морава е с изкуствена настилка, само че по размери дава отговор на условията за осъществяване на публични мачове. Там и в този момент упражняват тимовете от Първа професионална футболна лига " Етър " (Велико Търново), Берое (Стара Загора) и " Дунав " (Русе). " Това беше на процедура едно игрище, само че се построиха съблекални, има даже и зала за конференция ", изясни Семов. В Дряново пък стадионът е с доста положително тревно покритие. Освен мъжкия тим на " Локомотив " и детските му гарнитури, футболът намира почитатели и измежду девойките в женския " Боруна ". През октомври се чака Дряново и Трявна да са домакини на квалификацията за Европейското състезание по футбол за дилетанти.

Със лични средства на общината пък се реновира даже трети стадион - в село Гостилица, който е с естествено тревно покритие. За втора година подред англичаните, които живеят в околните къщи провеждат крикет мач.

Така, изненадващо или не, около изхарчените милиони за селски игрища - един от най-странните способи за вложение на еврофондове - кипи живот.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР