Точно в 7,48 ч. на 21 февруари 1986-а, преди 37

...
Точно в 7,48 ч. на 21 февруари 1986-а, преди 37
Коментари Харесай

ТРУСЪТ: 37 години от ужаса в Стражица

Точно в 7,48 ч. на 21 февруари 1986-а, преди 37 години, хората в Стражица изживяват немислимия смут на тежко земетресение. Това е първият мощен трус в града, а никой не допуска, че предвещава второстепенен единствено няколко месеца по-късно. Бедствието продължава секунди, а силата му е 3,5 по скалата на Рихтер.



Земетресението нанася провали по доста жилищни и публични здания – нацепени стени, паднали комини, развалени греди и така нататък За благополучие, не взима жертви. Местните се успокояват, че по-силно разбъркване на земните пластове надали може да има, и се заемат да възстановят рухналите постройки, написа „ Борба “.

Бедствието срутва Часовниковата кула в близкото село Асеново, за която незабавно по-късно са ангажирани строители по възобновяване й. Тя била съвсем изцяло реновирана, когато на 7 декември връхлита апокалипсисът, който я трансформира в купчина руини, както и голям брой здания в региона.



Второто земетресение с магнитуд 5,7 по Рихтер остава в историята ни като едно от най-разрушителните. Последствията от бедствието носят мъчителни и сложни години за стражичани. Споменът за нещастието е жив и постоянно ще преследва локалното население.

„ Днес сме очевидци на нещо още по-страшно в прилежаща Турция, само че ние знаем какво е това и по тази причина се молим. Бог да пази! “, обявиха от кметството.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР