Точно в 17.00 часа изтече срокът за регистрация на листите

...
Точно в 17.00 часа изтече срокът за регистрация на листите
Коментари Харесай

Властта гарантира сигурен код на машините, 23 партии и Йоло Денев загряват за вота

Точно в 17.00 часа изтече срокът за регистрация на листите за идния избор. Равносметката на ЦИК демонстрира, че в борбата за Народното събрание се впускат 23 партии, 6 обединения и 2 инициативни комтета.

Освен обичайна лидерска борба в 25 МИР София, конспирация се заформя и в 24 МИР в столицата, и в Пловдив-град .

Христо Петров, прочут като Ицо Хазарта от " Продължаваме промяната " ще се бори против водачите на ГЕРБ - Бойко Борисов, на Българска социалистическа партия - Корнелия Нинова и на " Възраждане " - Костадин Костадинов в 25 МИР, само че в 24 МИР един против различен ще се изправят довчерашни съдружни сътрудници, които бяха на косъм да създадат и предизборна коалиция - водачите на Политическа партия Кирил Петков и на Демократична България - Христо Иванов.

Лидерите на най-антагонистично настроените една към друга Демократична България и " Възраждане " - Атанас Атанасов и Костадин Костадинов, ще премерят политически мускули във Варна, а в Пловдив против Бойко Борисов застават някогашният началник на Народно събрание Никола Минчев, експремиерът от ИИТН Гроздан Караджов и водачът на " Български напредък " Стефан Янев.

За да поддържа някогашния боен миинистър пък партията, учредена от Стефан Софиянски - ССД, се отхвърли от вота и регистрацита й бе заличена. ЦИК заличи и една коалиция - " Български дух " и " Традиции и гражданско придвижване ". По-рано от изборите се отхвърлиха " Републиканци за България ", както и " Ние идваме " на Бабикян и Хаджгенов дружно с ЕНП на Мария Капон. Трите десни обединения изведоха сходни причини - отхвърлят се поради несъстоялото се обединяване вдясно ии ще загряват за идващите избори.

През това време за народен представител реши да се опитва известният безконечен протестиращ - Йоло Денев, който е бил нееднократно и претендент за президент.

Човекът-протест е трети в лиистата на " Българско национално обединяване " във Враца - един от най-възрастните кандиидати за Народно събрание е родом от врачанско село.

12 837 машини са подготвени за следващите парламентарни избори.

Машините са на линия да отразят вота на гласоподавателите у нас и в чужбина. Предстои да бъде осъществена профилактика преди инсталирането на софтуера за идния избор, а досега е осъществен ремонт на 800 от устройствата за гласоподаване, сподели по Нова телевизия още представителят на ЦИК Росица Матева. По думите й най-честите проблеми са с принтерите на машините. " По-малко са проблемите с устройството, в което се слагат смарт картите ", добави тя.

От електронното министерство пък успокоиха, че сигурността на вота е обезпечена.

Само преди дни от Демократична България показаха терзание дали софтуерът на машините е безупречен и дали е налице риск да бъдат маниипулирани гласовете. За задачата от обединението пуснаха тъжба в съда за инспекцията на софтуера на машините. Тричленен състав на Върховния административен съд обаче я отхвърли.

" Процесът за засвидетелствуване на машините за гласоподаване е в ход. Това, което Министерството на електронното ръководство подсигурява, е сигурността на машините за гласоподаване ", сподели служебният заместник-министър на електронното ръководство Благовест Кирилов по.

" Очакваме от ЦИК да се направи така наречен удостоверено създаване на изходния код, който да бъде зареден в машините. Ние би трябвало да удостоверим, че целият комплект машина и програмен продукт дават отговор на техническите условия. Ако ЦИК реши, може да даде достъп до изходния код на политически партии, на неправителствени организации и други ", съобщи Кирилов.

Той изясни, че контролът до достъпа до кода е ясно регламентиран и се случва в предпазена среда.

" Това, което ние удостоверяваме най-после, е, че този код, който имаме, е същият за всички машини и няма по какъв начин да бъде променен, тъй че да подмени вота. Достъпът до кода не значи, че можем да го променим и че можем да го заредим в машината, тъй че това са обособени дейности ", изясни Кирилов.

Охраната на склада с машините е поверена на Жандармерията, а не на частна компания ,

а всяко устройство има две флашки - едната отива в ЦИК, а другата в " Информацонно обслужване ", което прави съвсем нулев риска да се изгубят и двете по едно и също време.

" Самият избирателен развой подсигурява превозването както на резултатите и протоколите, по този начин и на самите машини, тъй че и от тази позиция е обезпечена целостта на флашките. ", сподели представителят на електронното министерство.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР