Точно в 12:00 ч. изтича ултиматумът, поставен от страна на

...
Точно в 12:00 ч. изтича ултиматумът, поставен от страна на
Коментари Харесай

Точно в този момент изтича ултиматумът на Русия. Петков го отхвърли

Точно в 12:00 ч. изтича ултиматумът, подложен от страна на Русия, за анулация на решението на Министерския съвет за експулсирането на 70 съветски дипломати.

Премиерът в оставка Кирил Петков преди минути съобщи, че няма да промени решението за изпъждане на 70 съветски дипломати и чиновници.

" Няма да допуснем непознати дипломати да дават ултиматум на българската страна до 12 часа на обяд ", сподели Петков.

" Днес се намираме на исторически вододел. Имаме опцията да продължим смяната за законова страна България, която просперира, страна в която публичните средства се харчат за публични потребности, или имаме риска да се върнем обратно, обратно към задкулисието, кукловодите, непознатите ползи.

" Искам ясно да заявя няма да допуснем България да вземе неверната посока, няма да допуснем шепа хора да ограбват публичните средства, няма да допуснем прокурорите да не престават да бездействат, няма да допуснем непознати дипломати да дават ултиматум на българската страна до 12 часа на обяд. Няма да допуснем, тъй като не ни е боязън ", сподели Петков.

Малко по-рано в изказване от трибуната на Народното събрание вицепремиерът в оставка и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изиска от Народното събрание да одобри решение, с което да разпореди на външния министър да анулира нотата за изгонването на 70-те съветски дипломати и чиновници от България.

" Министърът на външните работи да анулира тази нота - тя има право да анулира нотата на своя заместител. Второ – да се направи прецизен обзор за какъв брой от тези хора има доказателства, че са шпиони и да се връчи нота те да изоставен. Ще се съблюдава интернационалното право, ще успеем да преодолеем голямата бездна, към която се движим, русофилство и русофобство. Не поради евроатлантизъм или евразийство, поради едно-единствено нещо - българският народен интерес и вероятност пред българския народ за идващите тежки есенни и зимни месеци “, съобщи Нинова.

Припомняме, посланикът на страната у нас Елеонора Митрофанова даде джука нота във външното ни министерство, съгласно която ще изиска от Москва закриване на съветското посолство у нас, в случай че държавното управление ни не анулира решението си за изгонването на рекордните 70 дипломати.

В изявление за Българска национална телевизия посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова съобщи, че Москва обмисля разкъсване на дипломатическите връзки с България поради абсурда.

" Сега съм в контакт с Москва. И Москва ще предприеме доста фрапантни ограничения. Това не може да остане без последици. Даже може да бъдат скъсани дипломатическите връзки. Москва ще вземе решението ", съобщи Елеонора Митрофанова.

Премиерът в оставка Кирил Петков към този момент прикани съветската страна за отдръпване на предоставената нота. Той се базира на дългогодишните връзки сред двете страни, които има по какъв начин да продължат да се развиват и в бъдеще. И разясни, че българските дипломати в посолството ни в Русия са 12 души, само че в Руското посолство в България ще има опцията да останат 43-ма чиновници.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР