Точно в 11 часа бе поставено начало на тържествата в

...
Точно в 11 часа бе поставено начало на тържествата в
Коментари Харесай

Пловдивчани честват 200 години от рождението на Раковски СНИ...

Точно в 11 часа бе сложено начало на тържествата в Пловдив по случай 200-годишнината от рождението на огромния бунтовник Георги Сава Раковски. Пред паметника на Раковски в Градската градина генерал-майор Явор Матеев насочи армейски привет към всички формирования. Той не пропусна и младият гвардейски блок към Детска градина " Мая ", който се трансфораха в атракцията на събитието.





Официалната стратегия бе открита с тирада на известния артист от Драматичния спектакъл Николай Станчев. Той прочете одата " Раковски " от " Епопея на забравените " на Вазов, като подчертава, че творбата е написано точно в Пловдив през 1882 година.

Кметът Здравко Димитров също означи подвигът на един от първите български будители. " Когато българският народ се освободи от гръцкото духовенство и турското робство, той ще бъде свободен политически. Но когато се освободи от своята елементарност и неведение, от своите остарели суеверия и допотопни нрави, то той ще бъде свободен и духовно. Да живее България! ", приключи своята тирада кметът Димитров, цитирайки възрожденеца.



В събитието участваха Военен духов оркестър, представителни формирования на гарнизон Пловдив, комитетите „ Васил Левски “ и „ Родолюбие “. Именно един представителите Лъчезар Яковлиев, описа, че " Родолюбие " вземат участие в голям брой възстановки по цялата страна, само че честванията по случай рождението на Раковски са изключително специфични. " Той е първият, който прави от хайдутите професионални бойци. Всъщност Георги Раковски е бил доста богат човек и е можел умерено да си живее живота, само че той е избрал е да се бори за отечеството. Такива хора през днешния ден не съществуват! ", споделя Лъчезар.



Програмата продължи с китка от възрожденски песни и хореография на дребните гвардейци и музикално осъществяване на Девическа хорова групировка " Евмолпея “. Официалната част завърши с поднасянето на венци пред бюста на огромния бунтовник и будител.



На събитието, което се организира пред паметника на Георги Раковски в Градската градина, участваха кметът Здравко Димитров, зам. кметът по културата Пламен Панов, предстедателя на общинския съвет инж. Александър Дъжиков и доста други. Именно кметът съобщи пред " Марица ", че за този ден би трябвало да се отбелязва всяка година. Той съобщи, че Раковски е " откривателят " на Левски, Бенковски и доста други знайни и незнайни герои.

Честванията по годишнината на популярният българин ще продължат през целия ден.

В 11:30 часа се откри и изложбата за живота и делото на Раковски „ Мечтател безразсъден, облик невъзможен”. Платната са позиционирани в непосредствена непосредственост до паметника.



Час по-късно в 12:30 се дава началото на още една експозиция отдадена на Георги Раковски. Експозицията може да бъде забелязана на ул. " Цанко Лавренов " № 1 в Старинен Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР