Точно в 11. 17 часа в четвъртък, в Свети Влас

...
Точно в 11. 17 часа в четвъртък, в Свети Влас
Коментари Харесай

Откриха паметник на хан Тервел

Точно в 11. 17 часа в четвъртък, в Свети Влас прозвуча българският химн и бе открит първия в страната ни монумент на хан Тервел. Монументът е дело на скулптора Петко Йорданов, а основател за изработката му в Свети Влас е фондация “Българска памет”- на предприемачите Йордан и Динко Диневи.
 1  2  3  4
През април тази година бе основан Инициативен комитет с ръководител вицепремиера Красимир Каракачанов за честване на 1300 години от успеха на хан Тервел при Константинопол. Един от членовете на комитета – проф. Николай Михайлов, началник на “Трейс груп”, предложи и Йордан Динев да се причисли. С борбата при Константинопол де факто българският хан избавя цяла Европа, защото тъкмо през този интервал друго арабско настъпление окупира две трети от Испания. Ако бяха минали гладко през нашите земи, щяха да окупират целия континент. В този смисъл делото на Тервел е значимо за всички европейци.

Новооткритият монумент в Свети Влас е наоколо до църквата в града и около него всеки ден ще минават десетки туристи от целия свят.

“Прекрасен, величествен хубав.” Така дефинира паметника на Тервел Красимир Каракачанов. Той разяснява, че остава задължението всеки идващ монумент /а те ще са най-малко три/, да бъде не по-малко прекрасен и възвишен.

Сливенският митрополит Йоаникий отслужи тържествена литургия и освети монумента, а преди този момент звучаха възрожденски патриотични песни. Пространството към паметника бе изпълнено с матроси от Военноморска база Бургас. Сред формалните лица бяха военният министър Красимир Каракачанов, проф. Николай Михайлов, писателят акад. Антон Дончев и други

Тервел – популярен, само че позабравен от десетилетия български държател


“Един популярен български държател, който десетилетия наред беше позабравен заради нихилизма обзел нашето общество. Нямаше го в учебниците по история, нямаше го в киното, нямаше го в публицистиката. И в случай че не беше тази годишнина – 1300 години от спасението на Европа – разгромът на арабите при Цариград, може би формалната просвета нямаше да го спомене. Благодарение на родолюбиви, интелигентни и сърцати българи, беше основан Инициативен комитет – разгласи в словото си министър Красимир Каракачанов и продължи – Въпреки времената на измислени полезности, българинът не се предава и в сърцето си таи, съхранява и възражда българските и православните полезности.

Министърът поздрави Йордан Динев и му благодари за всички години, в които той е възраждал паметта на всички българи, които са търсели със сърцето и съзнанието си нещо за родната история, за славата и.

Преди 1300 години Тервел е избавил и България и християнска Европа от нашествието на радикалния ислям. И тогава халифатът искаше да завладее света и да наложи една друга вяра на всички нас, европейците, в това число на нас българите. не ви ли звучи познато и през днешния ден? На мен особено ми е доста познато. На мен някак си ми е доста настоящо.

Не като министър на защитата, а като българин, като човек който се тревожи за ориста на бъдещите български генерации. Нека този монумент посреща всеки българин който мине отсам. Ние българите имаме славна история. Никога не сме разчитали някой различен да ни прави работата, някой различен да ни избавя, да ни храни, да ни пази. Разчитали сме на личната си воля и, несъмнено, на личната си войска увековечена в този паметник с меча на хана, заключи министър Каракачанов.

На 2 септември ще се празнува публично деня на Св. Тривелий


“Националният комитет за честването на кан Тервел стана едно събитие, за пръв път успяхме да обединим самодейностите на извънредно доста хора и за разлика от всички други български опити- не се разделихме на две, а всички се обединихме точно под това единство. Тервел е повода за това да бъдем обединени”, разяснява пред “Труд” проф. Николай Михайлов.

Инициативата за честването включва доста книги, два кино лентата, три паметника, доста събития и празнувания които предстоят. Има и самодейност на българската православна църква- на 2 – ри септември, да се празнува публично Деня на Св. Тривелий.

Храм на Тривелий Български в Мадрид


“На доста места в България се оказва, че Тервел го има в икони, в остарели надписи, които сме ги позабравили. Сега имаме концепция да го покажем, съобщи още проф. Михайлов и показа за една огромна самодейност на фондация “Трейс за хората”, дружно с митрополит Антоний от Българската патриаршия: Решено е да се съгради храм- монумент на Свети Тривелий Български в Мадрид. Избран е точно Мадрид поради това, че там е най огромната българска диаспора в Европа и да покажем в действителност кой е Тервел.

Има доста български велики ханове и князе, които са доста значими за нас, българите. Но Тервел е един от дребното значими за нас българите и за Европа. В борбата при Константинопол Тервел унищожава 200 хилядна войска и от този момент до ден сегашен такава войска няма, разяснява проф. Михайлов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР