Точно седмица след откриването си, новото 49-о Народно събрание ще

...
Точно седмица след откриването си, новото 49-о Народно събрание ще
Коментари Харесай

Новият парламент ще направи нов опит да избере председател и да заработи

Точно седмица след откриването си, новото 49-о Народно заседание ще направи опит да избере ръководител и
да образува парламентарните групи - наложително изискване, с цел да стартира конституционната процедура за сформиране на постоянно държавно управление. Денят ще е тест и за това дали останалите групи ще одобряват препоръчаните от ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " законодателни цели.

" Дневник " следи решенията и мненията от деня. Статията се обновява.

 Първото съвещание на Народното събрание продължава към този момент седмица
© Надежда Чипева, Капитал

Първото съвещание на Народното събрание продължава към този момент седмица

Първото съвещание на новото Народно заседание продължава към този момент седмица. Причината е, че предходната сряда, когато поставиха клетва, депутатите не съумяха да изберат ръководител, а съгласно Конституцията това е тяхно обвързване още при откриването на Народното събрание. Кандидатът на ГЕРБ Росен Желязков тогава не събра нужните гласове, с цел да заеме място на трибуната, а другият номиниран - Петър Петров, получи единствено поддръжката на съпартийците си от " Възраждане ". " Продължаваме промяната - Демократична България " изиска ръководителят да се излъчва на ротационен принцип сред двете най-големи групи - на ГЕРБ и на " Продължаваме промяната - Демократична България ", само че предлагането не беше гласувано.

Както и в предходното Народно заседание, беше употребена процедурата по " прекъсване на часовника ", до момента в който се откри решение. В четвъртък депутатите даже не направиха опит да гласоподават, защото беше ясно, че никоя от двете кандидатури няма да получи нужната поддръжка, а нови имена не бяха препоръчани. След двуминутно пленарно съвещание и продължителни кулоарни диалози най-големите групи оповестиха, че първо ще търсят единодушие по законодателните цели, а по-късно по механизма за установяване на

Въпреки че е " пръв измежду равни ", ръководителят на Народното събрание има основно значение, защото има въздействие при нареждане на програмата законодателния орган, взема решение за допускането на чувания на министри и други По протокол той е най-високопоставеният общественик в България. Изборът му и оповестяването на парламентарните групи са двете официални стъпки, без които президентът Румен Радев не може да свика съвещания и по-късно да стартира да връчва проучвателните мандати за кабинет.

Ключови думи към публикацията:
Още по тематаОще от Политика Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР