Точно преди сто години на днешния ден финландският парламент одобрява

...
Точно преди сто години на днешния ден финландският парламент одобрява
Коментари Харесай

100 години независимост на Финландия от Русия

Точно преди 100 години на днешния ден финландският парламент утвърждава излизането на Финландия от състава на Русия. Днешният ден във Финландия се отбелязва като основен народен празник.

Заради тези наситени със събития времена, този акт остава малко настрана от вниманието на незапознатия наблюдаващ.

Какво в действителност се е случило?

Руската империя е била много комплицирано проведена конструкция. Докато самата империя е била безспорна монархия, влизащата в състава и Полша, да вземем за пример, е била конституционна такава на хартия и Николай Първи е коронясан настрана в Петербург и настрана във Варшава.

Ощв по-сложни са били нещата с Финландия, която е в състава на империята, само че се е управлявала от локален Сенат, държавно управление, ръководещо добре развита конструкция от локални общини, излъчващи от своя страна избираем парламент (Сейм).

След приемането на избирателен закон през 1905 година, това е най-демократичната територия в Европа. Тогава се вкарва освен всеобщото изборно право, само че такова получават и дамите - първата страна на континента, в която това се случва.

Финландия е разполагала със лична парична единица - финландска марка, собсвени митници и данъчни служби .

Нещо повече. Без единодушието на Сейма, съветският император не е можел да вкарва и трансформира налози и закони на територията на Финландия.
При всичко това, Финландия е имала статут на Велико Княжество, а съветският император - купата "Велик княз на Финландия ".
Той е назначавал губернатор, който се е явявал и ръководител на съвета на министрите.

Шансът за цялостна самостоятелност се открива през 1917 година. В системата от връзки, зависимости и взаимоотношения с Русия, монархическата институция е играела съществена роля.

С отричането на Николай Втори от престола през пролеттана 1917 година и оповестяването на Русия за република в края на лятото на същата година, правовото състояние на Финландия в действителност "увисва във въздуха ".
Там към момента съществува генерал-губернатор, само че не е ясно чий представител се явява в действителност той.
През пролетта на онази година на извършените парламентарни избори във Финландия болшинство печели Социал-демократическата партия, като цяло, проруски настроена.

На повторните избори през есента, няколко опозиционни, земеделски партии, както и партията на шведското малцинство съумяват да оформят болшинство и да гласоподават цялостната самостоятелност на Финландия. По предложение на новоизбрания министър-председател Евинд Свинхувуд на 6 декември е гласувана декларацията за независимостта на младата финландска страна.

Въпреки, че във Финландия държавното управление не е социал-демократическо в оня миг, на 31 декември с указ на Совнаркома на Съветска Русия (съвета на националните комисари, правителството), независимостта на Финландия е приета и с това в действителност Финландия става пълноправна и суверенна самостоятелна страна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР