Точно преди година, на 1-ви ноември - Деня на народните

...
Точно преди година, на 1-ви ноември - Деня на народните
Коментари Харесай

Арх.Пламен Мирянов - съвременният будител, който мечтае да възроди обичта към Родината

Точно преди година, на 1-ви ноември - Деня на националните Будители, арх. Пламен Мирянов, получи влиятелното звание „ Будител ” на Академията за нововъведения и развиване на Висшето обучение.

 

Арх. Мирянов е притежател на голям брой оценки за безкористната си щедрост и блян към разпространение и запазване на славното ни национално и културно завещание, но точно този приз го разказва най-точно.

 

Радетел за българщината, създател, визионер, режисьор и един от основателите на най-вдъхновяващите филми и концерт-спектакли с обръщение към българската нематериалност и обичаи, младият проектант има всички нравствени качества на един актуален нравствен будител.

 

За 34-годишния деятелен млад мъж религията и патриотизмът вървят ръка за ръка. Ето за какво проповядването на изконните християнски добродетели и „ събуждането ” на патриотични усеща в сърцата на дребни и огромни са двете дела, на които посвещава голяма част от времето си, успявайки да ги сплоти в едно огромно, неразривно цяло – фондация „ Нашият дом е България ”.

 

 356078082_653121566850320_4928407245748949836_n

 

Именно благотворителната организация, чиято цел е издигане националното самочувствие и дух на българите, разпространение хубостта на родината и предпазване на националните обичаи, фолклор и просвета на България, е огромната идея в живота на Мирянов. На нея той посвещава цялата си сила, въображение и жар.

 

Прочул се с изящността на постройките, в който влага букви от глаголицата или християнски знаци, младият Мирянов става необятно различим около няколко свои неповторими начинания:

 

- През 2016 година инициира най-дългото хора, извило се около най-голямото българско знаме на поляните към Седемте рилски езера.

- Първият полет с балон над Белоградчишките скали е негова концепция.

- През 2021 година прави акция по почистването на паметника „ Арка на свободата “.

- Ежегодно провежда пасхални фестивали с фолклорни детайли с няколкодневна стратегия по случай огромни християнски празници като Рождество Христово, Успение Богородично, Денят на славянската книжовност и просвета, Св. Св. Константин и Елена, Великден и прочие.

- Стои зад десетки късометражни филми, отдадени на българските обичаи и фолклор, на славната ни история и на христяинските полезности.

- Заснема видео за стараната ни, което в границите на две седмици събира над 8 милиона гледания, като се трансформира в най-гледаното рекламно видео, правено в миналото за нашата Родина.

 

Страстта и любовта, с които работи, не остават незабелязани и не след дълго дават и своите резултати - арх. Мирянов става призьор на голям брой награди, измежду които:

 

2022 – Грамота „ Будител ” от Академията за нововъведения и развиване на Висшето обучение с ръководител акад. проф. доктор Иван Величков.

 

2022 - Почетен Плакет " Благодетел " за повсеместен принос на Фондацията, като труженик за българщината от Мишел Леви от Доктори БГ, Боряна Дилова от ПроМА и Йордан Камджалов от фондация " Йордан Камджалов ".

 

2020 г.- Награда “Златно сърце ” на списание и клуб Business Lady в категория „ Проекти с културен и учебен темперамент ”, на фондация “Нашият дом е България ”.

 

2018 година – Награда “Златно сърце ” на списание и клуб Business Lady в категория “Патриотични действия ” на фондация “Нашият дом е България ”.

 

- Първа премия за жилищна архитектура с план “Диамант ” на националния конкурс “Сграда на годината ”.

 

- Награда от списание и клуб Бизнес лейди за „ Инвеститор в Християнските и морални полезности на обществото ”.

 

- Модератор на Multilingualism – united in diversity в Брюксел във връзка деня на славянската книжовност – 24 май, 2017 година

 

- Първа премия за жилищна архитектура с план „ Летера ” на националния конкурс “Сграда на годината ”.

 

- Награда „ Достоен Българин ” на Вестник 24 часа и Българска национална телевизия.

 

- Негови филми за Белоградчик, за Седемте рилски езера и Казанлък също са отличени с награди. Късометражната лента „ Магията на българската роза ” сграбчва наградата за най-хубава рекламна туристическа продукция на XIV Международен тур филмфест „ На източния бряг на Европа ”. 

 

 5555

 uuu

 

За неугасимия си жар и тласък да добродетелства във всички вероятни аспекти на живота Пламен Мирянов споделя: „ Винаги тласъкът и мотивацията идват от любовта. Когато обичаме, имаме силата да създадем нещо за обекта на нашата обич. И когато ние обичаме нашия народ, когато обичаме нашата Родина, когато обичаме Бога, ние постоянно се стремим към този обет ”.

 

Арх. Мирянов е уверен, че човек извършва ориста си по най-хубав метод, когато е по отношение на Бог и светлите сили. „ Този разсъдък, основал нашата Вселена, е доста по-велик от нас и посредством него ние се учим да осъществяваме цялостния си капацитет, да изпълваме живота си със смисъл. Защото ние сме основани по облик и сходство на Великия Творец ”, категоричен е той.

 

За своя орис младежът разпознава точно утвърджаването и поклонението пред българщината. Според него „ в случай че по-често си припомняме историята на България - най-старата европейска страна, както и живота на великите българи, ще можем да възродим у нас тези полезности, които постоянно са ни спасявали в сложни за историята моменти: морал, чест, достолепие, очакване в Бог и християнските устои. ” Затова той се е отдал до дъно на призванието да основава, да предвожда и да възражда несломимия български дух!

 

„ Нашият дом е тук, в България. И, както е споделил Неофит Рилски, създателят на Рилския манастир: „ За богатството на Отечеството всеки един същински наследник на Отечеството би трябвало да даде всичко, което има, даже последната си капка кръв ”. И в случай че тогава, по времето на Освобождението, за някои това е било мъченическа гибел, в днешно време имаме едно безкръвно страдалчество – т.е., да дадем нашата сила, младост, здраве и да заложим целия си труд в нашето Отечество ”.

 

И прибавя: „ Ето за какво фондация „ Нашият дом е България ” приканва всички да останат в България, да си дойдат и да заложат своите гении и благоприятни условия тук, в нашата скъпоценна земя. Защото, в случай че всички абдикират, кой ще бъде заслужен шеф и аставник, кой ще съзижда и ще продължава делото, стартирано от нашите предшественици ”.

 

 292581932_5082100435177610_3800577430856367435_n

 350671217_115764414862032_8761498327441114885_n

 

Каузата, на която се е посветил арх. Мирянов дружно с екипа на родолюбивата фондация, самият той дефинира по този начин: „ Българската земя е като една измъчена бабичка, която има потребност от своите синове и дъщери. Ние всеки ден би трябвало да даваме своя дан в тази идея. Когато забележим старите калдъръми и отпадналите зидове, наш дълг е да ги вдигнем и да ги оставим там, където им е мястото ”.

 

И Мирянов подплатява всяка своя дума с деяние. За това свидетелстват част от бъдещите планове пред фондацията му - създаване на църквата „ Пресвета Троица ” до Мелник и  на параклис „ Св. Дух ” наоколо до Божия мост край Враца, както и продължение на реставрацията на Голямата Базилика в Плиска. Друга концепция на Пламен Мирянов е построяването на голям кръст над София, както и пътека с цитати от Библията.

 

 yyyt

 

Той има вяра, че „ вярата носи мъдрост и разсъдък и че страданията в християнската вероятност, могат да бъдат обсъждани като нещо плодородно ”. Затова счита, че в актуалното общество ролята на вярата е да сложи по този начин нужните критерии за морал.

 

„ Трябва да си дадем сметка, че когато едно общество има здрави морални устои и знае, че има една истина, не размит морал, защото Западът ни споделя едно, а ние в думите на нашите предшественици и, несъмнено, на нашата обичайната религия, която идва от хилядолетията, знаем, че е друго. И този конфликт поражда спорове в съзнанието на още невръстните деца ”, споделя той, като прибавя, че негова персонална идея е вероучението да стане интерактивно, „ с цел да може постоянно да се отвори във виртуален формат, в апликация, във видео формат, даже в ефирен формат ”.

 

Специално за подрастващите той основава просветителни клипове за образователната стратегия на МОН, организира културни събития с учебен и родолюбив темперамент. Изнася художествени рецитали пред възпитаници и студенти.

 

 yyyyyyyy

 314411465_5423081547746162_5520683279876628741_n

 

„ Влагаме извънредно доста старания, време и гений в moва да създадем българското слово и история разбираеми и атрактивни за новите генерации. Вярвам, че това е нашата задача на тази земя — да предадем това, което ни е обещано, само че и да създавате неуморно, всеки ден да творим! ”, cпoдeля apx. Мирянов.

 

Ето за какво всяка негова самодейност основава мост през времето и свързва крепко българската история със съвремието. Така годишно в навечерието на Рождество Христово младият проектант показва благотворителния сценичен театър „ Новорождение ”, а в дните преди Деня на славянската книжовност и просвета основава фестивала „ Мост на небесата ”, който „ озарява ” врачанските скали със спираща дъха страст, преплела музика и светлина. Десетки са и концерт-спектаклите, патриотичните четения и християнските беседи в разнообразни точки на България през цялата година, чийто уредник е „ Нашият дом е България ”.

 

 314427019_5422744044446579_7358063498008617827_n

 uuuuuu

 

Всичко изброено дотук е в действителност е дребна част от задачата на Пламен Мирянов, която занапред ще разпростира мащабите си.Но пък е нагледното доказателство за голямото сърце и чистата душа на архитекта.

 

Архитектът, който с горделивост можем да наименуван същински българин и актуален будител.

 

Защото, както споделя нееднократно самият той, „ животът е тестване и наставничество. Колкото повече ни дава Бог, толкоз по-отговорни чака да бъдем и толкоз повече да се научим да раздаваме ”.

 

А Пламен Мирянов умее да раздава, с едничната вяра всяка капка патриотично слово, намерила почва в душата на негов следовник, да даде плод и в съзнанието му. А оттова и в това на бъдните генерации. Защото Пламен Мирянов мечтае да възроди обичта към Родината до равнищата от Възраждането, да възпламени огъня на родолюбието у всеки българин, да притегли към идеята си всяка чиста, сходно на неговата душа.

Защото „ пламъкът ” на Пламен е България!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР