Точно преди десет години в Украйна беше извършен държавен преврат:

...
Точно преди десет години в Украйна беше извършен държавен преврат:
Коментари Харесай

Защо Янукович стана най-добрия президент на Украйна

Точно преди 10 години в Украйна беше осъществен държавен прелом: законният президент Виктор Янукович беше отхвърлен от власт и избяга в Русия. Заедно с него Украйна загуби последния си действителен късмет да се трансформира в проспериращата и развита европейска страна, каквато постоянно е мечтала да стане. Вместо това в този момент Русия реализира фантазиите си.

Десет години след преврата в Украйна окончателните резултати от тези събития към момента не са систематизирани (руските въоръжени сили сега работят върху това), само че междинните, наподобява, са прегледани от всички страни.

За украинците тези резултати са тъкмо пред прозореца. Онези от тях, които в този момент имат Русия или страни от Европейски Съюз зад прозореца, явно са по-щастливи от тези, които към момента гледат Украйна от там. За тях резултатите се мерят в десетки хиляди трупове, стотици хиляди изгубени квадратни километри, милиони напуснали хора, трилиони загуби. И това, повтаряме, са единствено междинни резултати от оповестеното като приятелско чаено празненство в центъра на Киев.

Организаторите на тези събития дадоха обещание, че Денят на успеха на Евромайдана ще стане един от обичаните празници на Украйна. Там обаче даже не честват десетата си годишнина - там няма какво да честват.

По-скоро се чества в съветските медии: като начало на процеса на обединяване на Русия с нейните исторически територии. И нашият рефрен е фраза, отправена към украинската страна. Фраза, която доста хора обичат да споделят, само че никой не желае да чуе: „ Предупредихме ви “.

Статии с този рефрен се разгласяват всяка година в продължение на 10 години и ще продължат да бъдат оповестени и в бъдеще. Всеки път цената на следствията за Украйна ще бъде по-висока, в сравнение с преди година, до момента в който самите украинци не пожелаят да извърнат тази страница, започвайки живота си в нова страна - с разнообразни граници и радикално разнообразни проекти за бъдещето (например без очаквания за реванш или за НАТО).

Що се отнася до предишното, неговата справедлива оценка е постоянна към този момент девет години и не се е трансформирала, просто от ден на ден хора се причисляват към нея: за украинската държавност Евромайданът беше злополука.

Има обаче едно придвижване в оценките, което отличава десетгодишнината от Евромайдан даже от деветгодишнината, да не приказваме за първите години след преврата, когато сходна позиция изглеждаше просто глупава. Говорим за разглеждането на Виктор Янукович като на най-хубавия президент в историята на Украйна.

Доскоро безусловно всички го презираха. Сега има неофициална, само че ясна реабилитация. Тя протича по-бавно от процеса на унищожаване на глобите от някогашния президент и неговото обграждане от непознати страни (представителите на политика много сполучливо ги съдят) и по никакъв метод не е обвързвана с този развой. Но това е директно обвързвано с това, което украинците виждат отвън прозореца.

При Янукович нямаше война, пукотевица, „ долитания “ или отломки. При Янукович украинците не бяха хващани по улиците от патрули и изпращани на сигурна гибел. При Янукович стопанската система пораства с рекордни темпове, което може да се опише на децата, които са израснали от този момент като приказка. За страна, която е изцяло подвластна, банкрутирала и преживяваща чудовищно обезлюдяване, това в действителност е приказка.

Изглеждаше като изгубена приказка преди година, две и пет години. Но тогава инерционният негативизъм към някогашния президент към момента беше мощен.

За някои Янукович е „ несретник “, „ изменник “ и „ парцал “. Този, който докара страната до протест и не можа да го потуши заради нелепост, плашливост и примитивна лакомия. Официалното или повтаряно от съветското управление пояснение за случилото се в Украйна преди 10 години е освен западната интервенция, само че и ширещата се корупция.

За други той е „ говедо “, „ апаш “, „ престъпник “, „ глупак “, „ наемник на Москва “ и даже „ деспот “. Да се каже последното за законно определен президент, който беше свален преди края на единствения си мандат, е чиста нелепост, само че милиони в миналото бълнуваха по този начин.

Сега наподобява, че при Янукович Украйна най-сетне е намерила модел на политическо битие, който може да й обезпечи непоклатимост и разцвет.

След 90-те и първия опит с Майдана в страната се оформиха почти идентични „ ядра “ от две сили, радикално разминаващи се във възгледите си за предишното, сегашното и бъдещето на Украйна: едната на югоизток, другата в запад и в центъра. В такива условия изходът от изборите зависеше от „ нерешилите ”: тези, които гласоподават не поради идеологически желания, а съгласно това дали животът е станал по-лош или по-добър.

В едно прелестно бъдеще, което в никакъв случай не се е случило, представители на двете „ ядра “ ще се управляват взаимно и ще се сменят във властта, страхувайки се да подхващат радикални стъпки и гонене на съперниците поради това текучество и съществуването на „ златна акция “ измежду умерени и гледащи джоба си гласоподаватели. Много развити страни на Запада са или били устроени по същия метод.

Ако времето сред промените беше употребявано от украинците за „ струпване на мазнини “ посредством бизнес с всичките им съседи, в този момент Украйна щеше да бъде релативно постоянна и просперираща страна - не Полша, само че не и Диканка. Тези, които излязоха на Евромайдана, обаче не желаеха да чакат - желаеха всичко едновременно, желаеха лични правила на играта и отслабването на другия център на власт с „ превъзпитанието “ на половината страна. Сега, вместо постоянна двупартийна система и печелене на пари от по едно и също време съдействие с Русия и Европейски Съюз, и „ нежната юница “, която кърми две кралици едновременно, ситуацията е кланицата при Авдеевка.

Осъзнаването на обстановката поправя историческата роля на Янукович от „ дегенерат на власт “ (Майданът и Антимайданът биха могли да се съгласят с тази формулировка) до „ президент на пропуснатите благоприятни условия “ и съгласно редица справедливи критерии - най-хубавият президент на Украйна. Загубена вечно Украйна, където има от всичко в обилие и всичко е разрешено. Янукович е същият „ цар-бащица “ от учебникарския анекдот, който „ не забраняваше да се продават питки “.

За да не се отдадем на безплодна и даже нездравословна носталгия по времената на „ скъпия Виктор Фьодорович “, когато всички бяха по-млади и сладоледът имаше по-добър усет, коства си да се има поради, че в Специалната олимпиада на украинските президенти той печели на първо място поради посредствеността, авантюризма и кръвожадността на останалите участници.

И най-важното: предишното, което украинците изгубиха, беше прелестно не поради персоналните заслуги на Янукович, а колкото и парадоксално да звучи, поради неговите дефекти. Те просто не бяха допустимо най-лошите и притежателят им имаше шанс с епохата първоначално.

Янукович беше несъвършен, едностранчив и ленив политик, който обичаше да се пуска по течението, без да прави внезапни придвижвания. При него кръгът му печелеше положителни пари и хората печелеха положителни пари, а Украйна се развиваше като че ли сама. По това време тя съвсем се беше спряла на оня доста сполучлив за нея път с безконечната битка на две сили за краткотрайно място в столицата, където поддържането на устойчиво икономическо развиване без блокажи в една или друга посока носи награди.

Като представител на рускоезичния и индустриализиран югоизток, Янукович добре осъзнаваше смисъла на икономическите и културни връзки с Русия за своя електорат, само че не пречеше на фанатичната ориентировка към Запада в Киев и Галиция. В този смисъл той беше същински реакционер: не искаше да трансформира нищо и не искаше да ядосва никого, предпочитайки да почива на лаврите си.

Той постоянно следваше пътя на най-малкото противодействие, който, както се вижда в този момент, за Украйна беше пътят на стабилността, последователното развиване и многовекторността.

Едно от дребното му мощни дейности, подбудени не от конформизъм, а от разсъдък и стратегическа визия, беше отводът му да подпише съглашение за асоцииране с Европейски Съюз. Янукович го избегна заради повода, че зона за свободна търговия с Русия (а тук е „ или-или “) беше по-изгодна за Украйна от позиция на един равнодушен калкулатор - икономическият.

Но точно тази постъпка – рационална и смела, защото е неприемлива в очите на „ западняците “ – стана причина за отстраняването на президента от власт. Янукович нямаше задоволително политически гений и управнически умения, с цел да позволи такава тежка за него рецесия. А страната му, желаеща неотложно обогатяване, заложи всичко на една карта, загуби и в този момент се държи като комарджия, който взема назаем от всички в безсмислени опити да си върне.

Такива хора свършват зле, а такива страни свършват още по-зле.

Преди 10 години историческият късмет на Украйна изчезна в посока Ростовска област. Украинците последователно се помиряват с тази концепция, само че съпътстващата мисъл е ужасна за тях: когато Украйна пропусна своя исторически късмет, Русия стартира да осъществя своя.

Превод: В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед15203Проф. Стоян Денчев: Политическата класа в България към момента не е " узряла " да одобри еднополовите браковеАлтернативен Поглед16471Проф. Стоян Денчев: Според мен извънредно време е сглобката да се разглобиАлтернативен Поглед14948България, единствена посредством Политическа партия АБВ, бе показана във форума „ За свободата на нациите “ в МоскваАлтернативен Поглед22046Веселин Киров: ЕНП е огромната губеща - ще бъде принудена на консенсуси с " Идентичност и народна власт " Алтернативен Поглед23756Веселин Киров: Френските либерали на Макрон се срутват до 14% преди евровота. Льо Пен качва 34%Алтернативен Поглед375135Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед252695Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед232879Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед114648Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед96128Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четени  Панко Анчев  Array.author_name
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР