Точно преди 50 години, на 27 ноември 1967, в Лондон

...
Точно преди 50 години, на 27 ноември 1967, в Лондон
Коментари Харесай

Орфеева комета на Добринка Табакова открива специалния европейски концерт в Лондон

Точно преди 50 години, на 27 ноември 1967, в Лондон е първото лъчение на концерт за страните-членки на Европейския съюз за радио и телевизия (European Broadcasting Union), с което се слага началото на музикалния продан сред европейските радиостанции. " За тези 50 години EBU съумя да сътвори на огромната и най-престижната виртуална концертна зала, с помощта на ежедневния музикален продан " - сподели по този мотив Паскал Лабри , която е шеф " Музика " в Европейския съюз за радио и телевизия. Към днешна дата се обменят над 3000 концерта годишно в пет жанрови посоки - класическа музика (която е сложила началото) и опера, поп/рок, джаз, world музика и фолклор, като всеки концерт има приблизително 2 милиона слушатели, като в избрани случаи радиоаудиторията стига до 7 милиона. Онзи незабравим концерт преди 50 години е бил дирижиран от Бенджамин Бритън, провел се е в Лондон, солисти са били квартет Амадеус и тенора Питър Пиърс, а в програмата са звучали произведения от Бах, Хайдн, Моцарт и Бритън.

Ето какво описа Паскал Лабри особено за Радио София в изявление пред Лили Големинова за програмата на концерта, с който през днешния ден се отбелязва тази 50-годишнина: Концертът е още веднъж в Лондон, Йоханес Вилднер ще дирижира оркестъра на BBC, ще има творба от Бритън, несъмнено, ще има " музикален мост " през Симфония-концертите на Моцарт, която е звучала и тогава, ще звучи и през днешния ден, ще има определен посредством гласуването на слушателите (включително и в България) концерт за пиано и оркестър - Петия Императорски от Бетовен със солист Павел Колесников.

Но първата творба, която ще прозвучи, е българска - особено поръчана от EBU (нещо, което Европейския съюз за радио и телезивия извънредно рядко прави) на българската композиторка Добринка Табакова, която е новият composer-in-residence на BBC. " Поискахме от нея да сътвори творба - къса, откриваща, в границите на 5 мин, по тематиката от " Орфей " на Клаудио Монтеверди, която пък е нашата тематика, когато излъчваме концерти. И Добринка написа " Орфеева комета ". Виждала съм партитурата, само че с неспокойствие чакам да я чуя изпълнена " - сподели Паскал Лабри. Според нея през днешния ден музикалният продан е все по този начин значим, тъй като става дума за " живи, същински " концерти, а всеки концерт е едно извънредно преживяване, напълно друго от това да слушаш диск.

 Паскал Лабри Днешният специфичен празничен концерт ще бъде излъчен от 44 радиостанции, като 33 от тях ще го излъчват онлайн (включително и стратегия " Христо Ботев " от 21 часа) в 36 страни. " Изключително съм щастлива от този интерес - добави Паскал Лабри, - и за мен това е знак какъв брой е значима музиката за радиото и какъв брой публичните радиостанции са значими през днешния ден за слушателите ".

Чуйте какво описа Паскал Лабри пред Радио София.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР