Точно преди 37 години на днешната дата, в разгара на

...
Точно преди 37 години на днешната дата, в разгара на
Коментари Харесай

Саманта Смит - момичето, което написа писмо на Андропов и отиде в СССР, но загина на 13 г.

Точно преди 37 години на днешната дата, в разгара на Студената война, едно малко американско момиче отпътува за Съюз на съветските социалистически републики. Това пътешестване, което по-късно ще се окаже съдбовно, остава в историята като част от връзките сред Съветския съюз и Съединени американски щати.

Това момиче се споделя Саманта Смит. В родината й е оповестена за " Най-младия дипломат на Америка ", а руснаците я назовават " Посланик на благосклонност ". Тя става световноизвестна единствено за дни, откакто дръзва да напише писмо до тогавашния основен секретар на комунистическата партия Юрий Андропов, в което споделя страховете си от нуклеарна война сред Съединените щати и Съюз на съветските социалистически републики. Неочаквано, той й дава отговор и даже я кани да посети страната му.

Саманта е родена в Холтън, щата Мейн, където живее с родителите си - Артър - учител по литература, и Джейн - обществена работничка. Момиченцето харесва хокей на трева, каране на кънки, четене, науки и играе в учебния тим по софтбол. На пръв взор, напълно нормално дете. Но още на 5-годишна възраст тя написа писмо до Кралица Елизабет II , с цел да ѝ каже, че я харесва.

Embed from Getty Images

След като Андропов става водач на Съюз на съветските социалистически републики, огромните американски вестници и списания разгласяват обширни публикации, които разказват по какъв начин той превзема властта и какви са упованията за нови закани в света. По това време в Европа и Северна Америка има всеобщи антиядрени митинги, до момента в който президентът Роналд Рейгън изоставя концепцията за " Разведряване на интернационалните връзки " и прибягва към разрастване на ракетите " Круз " и " Пършинг II " в Европа. Съветският съюз пък влиза във войната в Афганистан за три години, което още повече повишава интернационалното напрежение.

На фона на всичко това публикация в списание " Тайм " от ноември 1982 година попада пред погледа на дребната Саманта. И тя незабавно пита майка си: " Ако толкоз се опасяват хората от него, за какво някой не му напише писмо , с цел да го попита дали и той желае война? ". А тя й отвръща: " Защо не му напишеш ти? ".

И по този начин, единствено след дни, и когато Саманта е едвам в 5-и клас, написа на Андропов, пробвайки се да разбере, за какво връзките сред Съветския съюз и Съединените щати са толкоз напрегнати:
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР