Точно преди 25 години, на 3 декември 1992, е изпратено

...
Точно преди 25 години, на 3 декември 1992, е изпратено
Коментари Харесай

Бащата на първия SMS не си давал сметка, че участва в историческо събитие


Точно преди 25 години, на 3 декември 1992, е изпратено първото текстово известие до мобилен телефон. Автор на дебютния в историята SMS е 22-годишният английски програмист Нийл Папуърт.

След четвърт век Папуърт, който в този момент живее със фамилията си в Канада, си спомня по какъв начин е станал първият човек, изпратил SMS и по какъв начин това е трансформирало живота му.

„ Работех във Англия в компанията Sema Group като програмист. Върху плана „ SMS ” работех взаимно с наш клиент – компанията „ Водафон ” (Vodafone) ”, споделя Папуърт.

Целта на плана била да улесни хората и към този момент да не се постанова да носят телефон за диалози и пейджър за известия.

След тестванията в границите на компанията Папуърт става доброволец и влиза в екип, който да отиде в офис на „ Водафон ” и да тества нововъведението. След проби, траяли няколко месеца, поискали от Папуърт да изпрати същинско известие, с цел да покаже, че услугата работи.

Тогава младежът не си дал сметка, че взе участие в историческа крачка, а възприемал всичко като следващ работен ден. Когато пристигнал моментът, набрал на компютъра мобилния номер на получателя и известието „ Честита Коледа ” и го изпратил.

Текстът бил определен на инцидентен принцип, само че бил логически – Папуърт изпратил известие на служителя на компанията „ Водафон ” Ричард Джарвис, който сега бил на събитие, обвързвано с Коледа. Затова текстът не трябвало да наподобява на получателя неочакван, тъй като до Рождество оставали още 3 седмици.

Папуърт споделя, че е минало още време преди SMS-ите да се разпространят навсякъде. „ Измина година, през която благодарение на програмен продукт за SMS и мобилни телефони стана допустимо да се изпращат и получават известия. Чак по-късно, когато мобилните оператори започнаха да вършат пакетни оферти, които включваха и текстови известия, всичко стартира да набира скорост ”.

Първият материал за Папуърт като спедитор на първия SMS бил оповестен по случай 10-годишния рожден ден на текстовите известия. Дотогава хората, даже и брачната половинка на програмиста, не знаели, че той е изпратил първото известие до мобилен телефон Orbitel 901, а и той самият не си спомнял за този епизод. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР