Точно преди 20 години фармацевтичната компания Pfizer получава разрешение от

...
Точно преди 20 години фармацевтичната компания Pfizer получава разрешение от
Коментари Харесай

Виагра на 20: Колко спечели Pfizer от един от най-популярните медикаменти в света?

Точно преди 20 години фармацевтичната компания Pfizer получава позволение от управляващите в Щатите за производството на един от най-популярните си артикули през днешния ден - " Виагра ".

Историята на " дребното синьо хапче " е необикновена, само че то е това, което носи ненадейно огромни доходи за компанията. Първоначално то е създадено като медикамент за управление на високото кръвно налягане, само че бързо се потвърждава, че " Виагра " има деяние и върху така наречен еректилна дисфункция.

Това от своя страна води до бързо утвърждение от страна на Агенцията за надзор на храните и медикаментите в Щатите в края на март 1998 година.

Резултатите не закъсняват, като " Виагра " отбелязва един от най-големите растежи на продажбите на медикаменти в историята, а десетилетие по-късно към този момент носи годишни доходи от 2 милиарда лв..

Тези за 2016 година пък са 1,6 милиарда $. А за всичките 20 години история значи, че Pfizer е генерирала няколко десетки милиарда $.

" Малкото синьо хапче " на американската компания обаче е изправено пред заплахата от възходяща конкуренция, откакто срокът на патента му изтече преди време. Така на пазара през предходната година се появиха други версии на " Виагра " на пазара във Англия.

Засега обаче Pfizer има проект по какъв начин да защищити продукта си. През декември компанията разгласи генерична версия на медикамента, която се продава на половина на цената на първичната версия на лекарството. Само времето обаче ще покаже, дали за " Виагра " ще има още десетилетия на сходен триумф.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР